Блокчейн подсигурява борса за ориз

Блокчейн платформа позволява на купувачите да търсят „устойчиво отглеждан” ориз
(снимка: CCO Public Domain)

Борса за ориз, подсигурена с блокчейн – това са създали заедно японската високотехнологична корпорация Fujitsu и стартиращата швейцарска борса за ориз Ricex. Тяхната разработка представлява платформа за търговия с ориз, базирана на блокчейн, с цел проследимост и гаранция за произхода на всяко зрънце от хранителната култура.

Заради своята същност блокчейн технологията позволява проследяване на всичко – от домати и яйца до автомобилни части – без възможност за фалшификация или прикриване на каквото и да е. По тази причина технологията намира все повече приложения в търговията, включително и на дребно.

Особено ценна е технологията за осигуряване на проследимост за продукти, където произходът е от особена важност – затова хранително-вкусовата промишленост в последно време се насочва към блокчейн, търсейки метод за сигурно проследяване на храните.

Чрез блокчейн платформата Ricex планира да дигитализира търговията с ориз, като осигурява прозрачна и надеждна „екосистема” за всички вносители, износители, регулатори, заинтересовани страни, търговци на едро, както и производители в индустрията. Очаква се тази система да заработи от идната година, според изпълнителния директор и съосновател на Ricex Стивън Едкинс.

Платформата ще позволява на купувачите да търсят ориз, сертифициран като „устойчиво отглеждан”, като същевременно ще дава възможност на производителите на такъв ориз да спечелят премия за своите продукти.

„Хората вече не просто купуват дългозърнест бял ориз; те искат да имат избор от различни сортове”, обясни Едкинс по време на Fujitsu Forum в Мюнхен, където японската компания представи и концепцията си за блокчейн в търговията. Измежду тези сортове най-търсени в момента са „басмати” и „японика”, но те имат много разновидности.

„Тези сортове ориз се продават на по-високи цени, но всеки път, когато купувате някой от специалните видове, вие искате да сте сигурни, че ще получите именно това, за което сте платили. Затова е важна прозрачността на веригата на доставки”.

Затова блокчейн системата ще гарантира истинността на всяка стъпка в процеса: от производителя през всички етапи на превоза, проверките и инспекциите, застраховките.

Проектът ще е показателен заради своя мащаб: оризът е една от най-търгуваните селскостопански стоки в света с пазарна стойност от 450 милиарда долара. Това е основната храна на близо половината от населението на планетата и е обект на различни пазарни и не-пазарни влияния, включително правителствени регулации, тарифи и мита, субсидии и др.

Мария Малцева

Мария Малцева

Коментар