Четири държави ще доминират в 5G мрежите

Към 2025 година около 1,57 милиарда души в света ще ползват 5G връзки
(снимка: CCO Public Domain)

Повече от половината потребители на ултрабързи 5G мобилни мрежи ще бъдат само в четири страни към 2025 година. И сред тях няма европейски държави, сочи прогноза на специалистите от GSMA Intelligence.

„Ще има малък клъстер от страни, които ще оглавят внедряването на 5G, а останалият свят ще ги последва”, казва Тим Хат, ръководител на научните изследвания в GSMA Intelligence, цитиран от Ройтерс. „Повече от половината от 5G абонатите в света ще бъдат в Китай, Япония, Корея и САЩ към 2025 година”.

До средата на десетилетието делът на 5G мобилните връзки в Корея ще достигне 66%, в САЩ – 50%, в Япония – 49%. В абсолютно изражение Китай ще бъде лидер с 600 милиона връзки (36%). Очаква се до 2025 г. в света 1,57 милиарда души да имат 5G връзки, което ще представлява 18% от общия брой на мобилните потребители.

Данните на GSMA Intelligence се отнасят до потребителския сегмент. Междувременно 5G технологията има голям потенциал в корпоративния сегмент, където нейното внедряване ще помогне в управлението на интелигентни фабрики с роботи и сензори.

Коментари по темата: „Четири държави ще доминират в 5G мрежите”

добавете коментар...

  1. xyz

    Глупости, още догодина половин европа ще има 5G В България най-късно 2021г и трите оператора ще предлагат 5G.

  2. Господ е Българин / Европеец

    “Сред тях няма нито една от Европа, сочи прогноза на GSMA Intelligence”, и слава Богу за което 🙂

Коментар