Екстрьом: сега пишем дигиталната конституция!

Днес всички, които създават нови технологии – от софтуер и роботи до изкуствен интелект – са изправени пред предизвикателство: да „напишат” първата „дигитална конституция” на света, заяви Андреас Екстрьом, шведски футурист и писател
(снимка: Мария Малцева / TechNews.bg)

Днес светът пише дигиталната конституция – нормите на новото време, в което всичко е дигитализирано – и наша отговорност пред идните поколения е да я напишем добре. Това заяви в своята реч по време на Fujitsu Forum в Мюнхен Андреас Екстрьом – шведски футурист и писател, станал известен като любим гост на конференциите TEDx.

Унесени в ежедневната си работа, всички създатели на технологични системи по света преследват най-правилните отговори на различни проблеми. „Но аз ще ви кажа: не търсете перфектните отговори! Търсете перфектните въпроси! Всеки ден търсете нови и нови, перфектни въпроси. Това е нещото, което ни помага да научим нещо и да напредваме повече”, заяви Екстрьом.

Днес всички, които създават нови технологии – от софтуер и роботи до изкуствен интелект – са изправени пред предизвикателство: да „напишат” първата „дигитална конституция” на света, смята Екстрьом. Това означава, че разработчиците на технологии трябва да заложат морално-етичните норми, на които ще стъпят системите за електронна идентичност, изкуствен разум и хипер-интензивни изчисления, на които бъдните поколения ще разчитат.

„Вие, именно вие, които създавате новите технологии, сте първите професионалисти на дигиталната епоха. Трябва да направите нещата правилно. Трябва да напишете конституцията на дигиталния свят и трябва да я напишете добре, за да може всички бъдещи технологии да са използваеми, сигурни и безопасни за онези, които ще дойдат след нас”, заяви Екстрьом.

Шведът напомни, че в света все още има 3 милиарда души, които не ползват интернет. Рано ии късно те ще започнат да ползват онлайн услуги и ще бъдат поставени в ситуация, сходна с тази на деца, попаднали в ново училище в чужда страна: нормите, редът и етиката на тази нова за тях среда ще е критична за оцеляването им.

„Те ще дойдат онлайн след години – и ще разчитат на това, което ние сме направили. Затова е много важно каква дигитална конституция ще напишем ние днес”, заключи Екстрьом.

Мария Малцева

Мария Малцева

Коментар