Huawei се бори за доверието на Полша

Huawei влага сериозни усилия, за да запази позициите си в Европа (снимка: Huawei)

Китайският технологичен гигант Huawei, подложен на натиск от западните правителства начело със САЩ, се бори за доверието на Полша, където позициите на компанията в предстоящите проекти за 5G мрежи също са под заплаха.

Най-големият производител на телекомуникационно оборудване в света предлага на властите в страната да изгради център за киберсигурност, съобщи Ройтерс, позовавайки се на изявление на шефа на полското подразделение на компанията Тони Бао.

Готови сме да създадем център по киберсигурност в Полша, ако властите приемат това като доверено решение“, е заявил Тони Бао на пресконференция.

По думите на друг представител на компанията, правителството на Полша няма причина да изключи Huawei от бъдещето развитие на 5G мрежите, каквито информации се появиха по-рано.

Полша дава индикации, че споделя опасенията на САЩ относно сигурността – американците твърдят, че устройствата на Huawei съдържат задни вратички за шпионаж. През януари Полша арестува именно с подозрение за шпионаж китайски служител на компанията.

Huawei, от своя страна, вече създаде лаборатории по информационна сигурност в две други европейски държави – Германия и Великобритания, за да убеди властите, че нейното оборудване не съдържа „задни врати“ за китайските разузнавателни служби.

Коментар