Хакер източил милион долара от банкомат

Служител на банка в Китай успя да източи 7 милиона юана през банкомат (източник: CC0 Public Domain)

Китайски програмист е успял да открадне около 1 милион долара (7 милиона юана) от сметка на банка, възползвайки се от уязвимост в банкомат, съобщи през седмицата South China Morning Post.

43-годишният Син Кишенг, служител на Huaxia Bank, внедрил специален скрипт в банковата система, в резултат на което тя отчитала некоректно операциите в полунощ – парите са издавани от банкомата, но без да се отписват от сметката на клиента.

Подобен сценарий би трябвало да генерира съобщение за грешка в системата, но скриптът на хакера предотвратил известията. Кражбите започнали от ноември 2018 г., като едва след 1358 операции бил открит внедреният код в системата.

След като Кишенг върнал парите, банката се отказала от претенции към него, но съдът продължава делото. Обжалването от страна на хакера не е уважено и той може да бъде лишен от свобода за повече от 10 години.

Съдът не е повярвал на неговите обяснения, че е тествал системата за сигурност на банката, тъй като Кишенг е спечелил от тези операции и е съхранявал парите по лична сметка.

Коментар