18-годишен хакер изпратен в психиатрията вместо в затвора

Младите хакери са склонни да причиняват по-големи щети в търсене на слава
(снимка: CC0 Public Domain)

18-годишен компютърен спец, който хакна играта GTA 6, беше изпратен в психиатрична болница за неопределено време. Соченият за лидер на групата Lapsus$ отиде в охранявана клиника вместо в затвора, където ще остане, докато лекарите решат, че вече не е заплаха за обществото.

Съдът постанови, че Арион Куртадж, един от ключовите членове на групата за изнудване Lapsus$, трябва да постъпи на безсрочно лечение в „охранявана  клиника”. Това решение е продиктувано от психиатричната диагноза на подсъдимия (аутизъм), както и поради факта, че по време на психиатричен преглед хакерът демонстрира желание да се върне към киберпрестъпни дейности при първа възможност.

Освен това обвиняемият е демонстрирал склонност към насилие по време на разследването, отбелязва Bleeping Computer в публикация по нашумелия случай. В резултат на това, съдът постанови, че хакерът е психиатричен пациент, който представлява висока степен на заплаха за обществото, и го изпрати на лечение.

Куртаж ще остане в специална болница, докато лекарите преценят, че той вече не е източник на заплаха. Току-що навършилият пълнолетие младеж е хакнал редица корпорации, преди да бъде заловен от органите на реда.

Групата Lapsus$ има богат опит в успешни кибератаки: нейни жертви са компании като Okta, Uber, Nvidia, BT/EE и Revolut. Освен това членовете на групата нахлуха във вътрешните облачни ресурси на Microsoft, откраднаха и публикуваха в мрежата около 37 GB изходен код за проекти, свързани с браузъра Bing, гласовия асистент Cortana и др.

След като хакнаха системите на Nvidia и BT/EE, хакерите се опитаха да изнудват тези компании, като поискаха откуп от 4 милиона долара (никой не им плати). Два пъти в рамките на една година Lapsus$ хакнаха и откраднаха данни от вътрешните системи на LG Electronics, а най-известният им акт беше кражбата и публикуването на видеоклипове от бъдещата игра Grand Theft Auto VI.

Куртаж беше арестуван два пъти миналата година: през януари и март. Пуснат под гаранция, той обаче продължи престъпната си дейност. Въпреки че лаптопът му беше отнет, Куртаж влезе в интернет с помощта на Amazon Fire Stick, свързан към телевизора, смартфон и външна клавиатура и мишка (именно тази комбинация беше използвана при кражбата на данни, свързана с GTA6).

Заедно с Къртаж пред съда е изправен и негов 17-годишен съучастник, чието име е изтрито от публикуваните съдебни документи поради законови изисквания. Той също е признат за виновен и изпратен в поправително-възстановителен център за малолетни и непълнолетни за година и половина, където ще остане под засилено наблюдение.

Докато „възрастните” хакери обикновено са бизнесмени, които искат да правят пари и не се интересуват от причиняване на прекомерни щети, на тийнейджърите често им липсват такива самоограничения, особено на психически неуравновесените, какъвто е предполагаемият лидер на Lapsus$.

В допълнение към споменатите вече жертви, Samsung и Mercado Libre също бяха засегнати от Lapsus$. Хакерите публикуваха гигабайти търговски данни, за които твърдят, че са откраднати от мрежите на тези компании.

Коментари по темата: „18-годишен хакер изпратен в психиатрията вместо в затвора”

добавете коментар...

  1. ИТ спец.

    Хвала само така се вдига качеството на програмния код.

  2. Робин Худ

    Похвално дело в полза на обществото трябва се публикуват програмните кодове на големите компании, които се укриват.

  3. Благовест Цветанов

    17-годишни хакват компании за милиарди.

  4. Джони Кеш

    Иване, недей да мажеш с вирусни линкове под коментара ми, баси кога го пусна толкова бързо, докато пиша. Блокираха ли те вече на другите места 🙂 ?

  5. Джони Кеш

    Откъде знаете че зад въпросните албанчета не стоят по-големи. И тези циркове с психическата неуравновесеност е за заблуда, показали са злоба, агресия и умисъл при изнудването. Ако англетата са прости да ги пуснат, после само да не се се оплакват.

Коментар