Защо законът на Мур забави темпо – версията на Intel

Гордън Мур, съоснователят на Intel, формулира правилото, по което се развиваше полупроводниковата индустрия в продължение на десетилетия (снимка: Intel)

Законът на Мур, който от десетилетия определя скоростта, с която се развива полупроводниковата индустрия, забави темпо. Удвояването на плътността на транзисторите в чипа вече отнема три години, а не една, както беше в началото.

Формулирано през 1965 г. от съоснователя на Intel – Гордън Мур, правилото е, че плътността на транзисторите на единица площ на полупроводниковия чип ще се удвоява всяка година, но с времето честотата на тази промяна постепенно се разтяга. Напоследък това не се случва дори на две години.

След като се завърна начело на Intel преди три години, главният изпълнителен директор Пат Гелсингър се зае да коригира грешките, натрупани от неговите предшественици, и искаше да постави закона на Мур на нови релси, като вземе предвид обективните физически бариери, които възникват по пътя към по-нататъшната миниатюризация на полупроводниковите продукти.

В продължение на няколко десетилетия цялата полупроводникова индустрия се развива в съответствие с това основно правило, като редовно удвоява плътността на транзисторите и по този начин постига не само увеличаване на скоростта на процесорите, но и намаляване на разходите за тяхното производство, отбелязва Tom’s Hardware.

Наскоро, пред аудитория на Масачузетския технологичен институт, Пат Гелсингър беше принуден да отговори на въпрос относно потенциалния колапс на закона на Мур. Той припомни, че за „смъртта” на този закон се говори през последните тридесет-четиридесет години, след което призна: „Вече не сме в златната ера на закона на Мур, сега нещата са станали много, много по-сложни, ние удвояваме [плътността на транзистора] на всеки три години, така че определено [законът] се забавя”.

Във всеки случай тази оценка от шефа на Intel е справедлива по отношение на литографските технологии. Ако говорим за скоростта на увеличаване на производителността на полупроводниковите компоненти, различни трикове помагат на производителите на чипове да поддържат същото темпо

Така например, използването на 3D транзисторни структури и опаковка с множество чипове ще позволи на Intel да създаде чип, съдържащ общо 1 трилион транзистора, до 2030 г., дори ако той се състои от много по-малки кристали. Сега по този начин е възможно да се комбинират около 100 милиарда транзистора в един изчислителен компонент. Всъщност Intel очаква да подобрява производителността на чиповете с напреднали технологии до 2031 г.

Но от друга страна, всички тези иновации идват с цената на нарастващи разходи, а старият икономически компонент на закона на Мур определено е надживял своята полезност. За да се изгради модерно предприятие за производство на чипове, преди седем или осем години бяха достатъчни 10 милиарда долара, а сега тази сума е двойно по-голяма, подчертава Пат Гелсингър.

Коментар