Смарт ключалка за врата разпознава лица

Смарт ключалката US:E съхранява в паметта си до 100 лица, които могат да я разблокират (източник: US:E / Kickstarter)

Сред най-очевидните приложения на технологията за разпознаване на лица са смарт системите за достъп до жилища, офиси и други помещения. Именно такава е една нова разработка, която набира финансиране в платформата Kickstarter.

Смарт ключалката за врата US:E използва вградена камера, за да разпознава лицата, които имат право на достъп до помещението. Умната джаджа има също модификации за отключване с пръстов отпечатък и парола.

Вариантът на устройството с камера съхранява в паметта си до 100 лица, които могат да разблокират ключалката. Инфрачервена подсветка позволява на ключалката да работи и при слаба осветеност.

Разработчиците твърдят, че алгоритъмът за разпознаване не може да бъде излъган с използване на снимка или видеозапис. Ключалката може да се отвори и дистанционно – от мобилно приложение. Камерата пък може да се ползва и за отдалечено наблюдение.

 

В допълнение, умната ключалка е оборудвана и със звънец. Стандартните размери и точки за закрепване опростяват инсталирането на устройството и осигуряват съвместимост с обикновените врати.

Проектът US:E си е поставил за цел да привлече поне 10 000 долара, но тази сума вече е превишена многократно. Цената на модела с парола е 169 долара, а вариантът с разпознаване на лице струва 259 долара. Очаква се доставките да започнат през май тази година.

Коментар