Капсула с инсулин може да замени инжекциите

Иновативна капсула може да улесни живота на диабетиците (източник: CC0 Public Domain)

Изследователи от Масачузетския технологичен институт (MIT) са на път значително да опростят живота на пациентите с диабет. Те са създали специални високотехнологични капсули с инсулин за перорална употреба, които в бъдеще могат напълно да заменят инжекциите, въпреки че в момента това не е толкова просто.

Диабетът е много специфично заболяване. Освен че значително усложнява живота на хората, той ги прави зависими от ежедневните инжекции с инсулин. Не са малко случаите, в които хората се нуждаят от инжекции по няколко пъти на ден.

Капсулата на учените от MIT представлява малък модул, който се състои от несмилаема черупка, малка инсулинова игла и захарен диск. Когато попадне в стомаха, захарният диск, който удържа пружината с иглата, се разтваря, пружината се отпуска и освобождава инсулиновата игла.

Тъй като в стомаха няма нервни окончания, отговорни за предаване на болкови импулси, инжекцията не се усеща. Самата игла е малка и съставена почти 100% от инсулин – по-специално, компресиран лиофилизиран инсулин.

Скоростта на разтваряне на инсулина в организма може да се контролира при изготвяне на капсулата. По време на изследването, проведено от учените на MIT, разтварянето е отнело около час.

 

Що се отнася до несмилаемата черупка, тя лесно се отделя от тялото на пациента. Състои се от биоразградим полимер и неръждаема стомана, така че не вреди на ортанизма.

Специално внимание заслужава формата на капсулата, заимствана от леопардова костенурка. Тя позволява на капсулата да заеме самостоятелно позицията, необходима за инжектиране. Процесът обаче не може да бъде контролиран по никакъв начин, което е известен проблем.

Учените са провели изследвания с новата капсула върху прасета. Инжектирана е доза инсулин от 5 милиграма, която е сравнима с използваната от пациентите с диабет.

Що се отнася до перспективите за пускане на инсулиновата капсула на пазара, учените не бързат да обещават нищо. Но постигнатите от тях резултати до момента са доста впечатляващи.

Коментар