3D-отпечатани изделия ще се самовъзстановяват

Роботи и други изделия, отпечатани на 3D принтер, ще могат да се самовъзстановяват напълно след повреждане (източник: CC0 Public Domain)

Учени от САЩ създадоха нов материал за 3D печат на изделия, които могат да се самовъзстановяват след разрушаване. Очаква се разработката да намери приложение в производството на обувки, части за роботи и електронни устройства.

Новият материал е създаден от изследователи в университета на Южна Калифорния и е на път да сбъдне мечтите на фантастите за дрехи и предмети, които се възстановяват след повреждане.

Специалният материал е предназначен за 3D печат по метода на фотополимеризацията, която се постига чрез химическа реакция на вещества, наречени тиоли. Чрез добавяне на окислител, тиолите се превръщат в дисулфиди, които отговарят за самовъзстановяването, тъй като могат да се реформират след разрушаване.

Но увеличаването на дела на дисулфидите забавя фотополимеризацията, така че ключът към създаване на материал с уникални свойства е намирането на правилния баланс между тези две групи вещества.

В крайна сметка учените са получили материал, наподобяващ гума, от който могат да се отпечата доста голям обект само за десетки минути. Ако се повреди, този елемент се възстановява напълно в продължение на няколко часа. Повишането на температурата съкращава времето за „ремонт”.

Според изследователите, разработката ще намери приложение в производството на обувки, шини, части за роботи и електронни устройства. В момента те работят по създаване на самовъзстановяващи се материали с широк диапазон на твърдост, които могат да се използват за изготвяне на части за автомобили и други изделия, вкл. бронежилетки.

Коментар