Смартфоните – кои облъчват най-силно и кои най-слабо

Смартфоните вече са постоянен спътник на човека, но сякаш все по-малко се тревожим за вредата от тях (източник: CC0 Public Domain)

Въпреки огромната си популярност, мобилните устройства тревожат много потребители. Основателно хората се безпокоят от електромагнитните излъчвания, които могат да имат вредни последствия за здравето им.

Правени са не едно и две изследвания за потенциалната вреда от употребата на мобилни телефони, като често се случва изводите да са противоречиви. Но независимо от разнопосочните тълкувания, силно препоръчително е нивото на излъчване да бъде по-ниско.

Прието е нивото на вредното въздействие от мобилните телефони да се определя с показателя SAR – това е специфичен коефициент на поглъщане на електромагнитна енергия от тъканите на човешкото тяло за една секунда с единица за измерване ват на килограм (Вт/кг). На този показател се обръщаше по-голямо внимание в началото на мобилната ера, отколкото сега – когато смартфоните са неотменна част от живота на хората.

Все пак някои експертни групи продължават да съставят рейтинги на смартфоните на базата на техните нива на електромагнитно излъчване. Подобна класация публикува наскоро анализаторската компания Statista, която представя обобщени данни от изследване на немската служба по радиационна защита „Bundesamt für Strahlenschutz”.

Рейтинг на смартфоните с най-високо ниво на радиация (източник: Statista)

От инфографиките се вижда, че сред смартфоните с най-високо ниво на електромагнитно излъчване попадат по четири модела на Xiaomi и OnePlus, по две устройства на HTC, Google и Apple и по един смартфон с брандовете на Sony и ZTE.

Анти-рейтингът се оглавява от модела Xiaomi Mi A1, който има ниво на излъчване 1,75 Вт/кг, следван от OnePlus 5T (1,68 Вт/кг) и Xiaomi Mi Max 3 (1,68 Вт/кг). На последните места в тази непрестижна класация са iPhone 8 (1,32 Вт/кг), Xiaomi Redmi Note 5 (1,29 Вт/кг) и ZTE Axon 7 mini (1,29 Вт/кг).

На другата инфографика са показани смартфоните с най-ниски нива на излъчване. Тук прави впечатление масивното присъствие на устройства от Samsung – смартфоните на корейската компания буквално са окупирали „белия” рейтинг на устройствата с минимални нива на излъчване – от 0,17 до 0,32 Вт/кг.

Рейтинг на смартфоните с най-малко ниво на радиация (източник: Statista)

На пиедестала са Galaxy Note8 и китайският ZTE Axon Elite с нива на излъчване от само 0,17 Вт/кг. След тях се нареждат моделите LG G7 и Galaxy S8, които имат показател 0,24 Вт/кг. Като цяло в списъка на най-безопасните смартфони попадат осем модела на Samsung, три на ZTE и по две устройства на LG и Motorola.

Въпреки че все още е трудно да се постигне убедително изследване на ефектите от излъчването на мобилните телефони, тези инфографики дават ценна информация кои телефони излъчват най-много и най-малко радиация, когато се държат до ухото по време на разговор. Изборът, разбира се, е отговорност на самите потребители.

Коментари по темата: „Смартфоните – кои облъчват най-силно и кои най-слабо”

добавете коментар...

  1. използвам I phone от 10 години насам !

    Последните 10 години съм с телефон на Apple . Моите лични наблюдения са че зрението ми се влоши рязко и вече съм с очила за близко гледане 2+. И последното което забелязвам е болка в дясната ми ръка, с което държа повече телефона. Особенно сутрин я усещам тежка и с подути пръсти. Също така осезаемо се усеща как ръката започва да ме боли след продължително използване на телефона. Абсолютно съм сигурна че има облъчване и то ни влияе, дано скоро да измислят начин да се предпазваме!

  2. Джо

    Хахаха

  3. Хи

    А знаете ли че доста пъти на мен ми се е случвало всеедно минава ток по тялото няколко пъти

  4. Мунчо и Моканина

    Кой я измисли тази мярка Вт/кг? (някой журналист)Това килограмите на смъртфона ли са или на човека? Защото ако са на 100 кг човек х 0,15 (средно Вт/кг посочено горе) става 15 Вт. Ако батерията на смартфона е 4 Втч ще му стигне за 15 мин. Електромагнитното лъчениене не се ли мери във Вт/м2 за което спрямо определени честоти има здравни норми? Щяло да йонизира! СВЧ-то само затопля. При мижавите мощности на смъртфоните няма и да стопли. Йонизиращи лъчения са от твърдия ултравиолет до гама лъчите и някои частици но да не караме до там. В дебелите книги всичко пише но….

  5. Гелето

    Те и за цигарите говореха цели 50г, че били ДАЖЕ полезни, докато не настъпи раковата епидемия …

  6. Fishcake

    Това не е от електромагнитните вълни, а от запарване, притискане и шум.

  7. бум

    @Fishcake шапка от алуминиево фолио… 😀 😀

  8. mimosh

    Питайте човек дето говори по цял ден дали не излъчва, дали не го боли ухото после 🙂

  9. Anonymous

    Проучването ако намирисва на поръчка. При 2W нормативно ограничение на максималната мощност, излъчва повече устройството с по-ефективна антена, т.е. по-добре конструираното. От друга страна, телефонът непрекъснато настройва излъчваната мощност на минимално необходимата в момента, т.е. устройството с по-ефективна антена ще работи с по-ниска мощност.

  10. ха

    Така е – прекият ефект на електромагнитните вълни от телефоните не е този, който се получава при обичайната радиация. Но има много други вредни въздействия, които са общо взето или малко изучени или просто са малко известни на обществото.

  11. Fishcake

    Проучванията не са противоречиви. Почти всички проучвания показват, че няма толкова силни електромагнитни вълни от телефон и wifi, които да йонизират тъканта под кожата, камо ли черепа. Все едно да питаме коя шапка защитава най-добре от космически лъчи.

Коментар