Япония рециклира 50 тона е-боклук за олимпийските медали

Медалите за олимпиадата в Япония през 2020 г. ще бъдат направени изцяло от рециклирана електроника (източник: CC0 Public Domain)

Япония е събрала почти цялото необходимо количество злато и сребро от употребявана електроника, за да изготви медалите за олимпийските игри през 2020 година, съобщи The Verge.

Още преди две години стана ясно, че Япония възнамерява да произведе медалите за Летните олимпийски игри, като използва метали от рециклирана електроника. Във връзка с тази инициатива, Организационният комитет на игрите призова жителите на страната да дарят стара и ненужна електроника.

До момента са събрани около 47,5 тона електронни отпадъци. Това включва повече от 5 милиона мобилни телефона, които бяха предадени от потребителите в магазините на оператора NTT Docomo и на други места, оборудвани със специални контейнери.

Целта на Комисията да събере 2700 кг бронз е постигната през юни миналата година. Освен това през октомври са получени 93,7% от необходимите 30,3 кг злато и 85,4% от необходимите 4,1 тона сребро.

Очевидно, поставената цел ще бъде постигната в най-близко бъдеще. Самата програма за събиране на електроника ще приключи на 31 март тази година, а медалите ще бъдат показани през лятото.

Коментар