Множат се инцидентите с електрически скутери

Електрическите скутери набират популярност, но едновременно с това расте и броят на инцидентите с подобни возила (източник: CC0 Public Domain)

Все по-често виждаме по улиците и парковете млади хора – а и не само, които са избрали да се придвижват с електрически скутери, като съчетават удобството с приятно развлечение. За съжаление, расте и броят на инцидентите с подобни возила.

Ново изследване на потребителската организация Consumer Reports показва, че през миналата година 1544 души в САЩ са получили травми, в резултат от използването на електрически скутери. Това е само официалната статистика, като се предполага, че реалният брой на пострадалите е доста по-голям.

Става въпрос не за безобидни драскотини, а за сериозни травми, които включват множество сътресения, фрактури на носа, фрактури на костите, увреждания на главата и дори наранявания на мозъка.

Експертите на Consumer Reports са обобщили данните от записи в 110 болници и агенции в 47 градове на САЩ. Реалният брой на инцидентите е по-голям, тъй като електрическите скутери са сравнително нов вид транспорт и болниците все още не проследяват отделно травмите от него.

Медици и експерти са притеснени от факта, че само малка част от притежателите на е-скутери използват каски, докато се возят. Дори законодателството не винаги насърчава носенето на шлемове. В Калифорния, например, действа нов закон, който позволява на лица над 18 години да използват скутери без каски.

Коментар