Intel сади дръвчета, компенсира обезлесяване от завод

ИТ компаниите се опитват да сведат до минимум въздействието на дейността си върху природата (източник: CC0 Public Domain)

Intel планира мащабна акция за засаждане на дръвчета и храсти, за да компенсира унищожаването на гора в резултат на строителство на завод в Ирландия, съобщават местни медии.

Процесорният гигант ще вложи в изграждането на завода около 8 млрд. долара. По-точно, това ще бъде разширение на мощностите на съществуващо предприятие за полупроводници в графство Килдеър.

Проектът на американската корпорация се очертава като най-голямата инвестиция в историята на Ирландия. Очаква се Intel да отвори 1600 нови работни места в страната.

Заявка за изграждане на предприятието на площ от 110 000 кв. метра е подадена от Intel още през 2017 г. Сега компанията е заявила пред властите допълнителна площ от 90 000 кв. метра.

Построяването на завода налага изсичане на 2,5 хектара гора. За да компенсира обезлесяването, Intel планира да посади 6000 дръвчета и 12 000 храста на други места в околността.

Коментар