Предстои отворена дискусия за ИТ професиите на бъдещето

Противно на очакванията, че дигитализацията и роботизацията ще отменят хората, тенденциите показват друго – ролята на човека ще става все по-важна (източник: CC0 Public Domain)

Литературен клуб „Перото“ в София ще бъде домакин този месец на отворено събитие и дискусия за „ИТ професиите на бъдещето“, съобщиха организаторите от образователната организация ERP Academy и HR компанията JobTiger. Срещата е насрочена за 23 февруари от 10:00 ч.

Бизнесът все повече търси хора, които разбират и използват иновативни технологии за повишаване на ефективността и конкурентоспособността на компаниите. Постигането на поставените стратегически бизнес цели е почти невъзможно без широко използване на ИТ, тъй като те осигуряват средата за провеждане на съвременния бизнес.

В динамичното време, в което живеем, противно на очакванията, че дигитализацията и роботизацията ще отменят хората, тенденциите показват друго – ролята на човека ще става все по-важна, а технологиите само ще помагат. Те могат да отменят само най-повторяемите дейности, които така или иначе вече почти няма кой да върши, коментират експертите.

Кои са професиите на бъдещето, които вече са в настоящето? Как технологиите променят бизнеса и какво чертае бъдещето? Как хората да идентифицират и развиват таланта си и как да преодоляват страха от провала? Тези и други въпроси ще бъдат дискутирани на отворената среща за „ИТ професии на бъдещето“.

ERP Academy обединява фирми от ERP бранша в България, които целят да направят висшето образование по-близко до реалните нужди на бизнеса, а бъдещите кадри максимално подготвени за пазара на труда в сферата на бизнес мениджмънта и информационните технологии.

Академията създаде първата в България и една от малкото в Европа магистърски програми с фокус върху ERP системите, в партньорство с Висше училище по застраховане и финанси (ВУЗФ), а студентите в нея се обучават по западен модел.

Коментари по темата: „Предстои отворена дискусия за ИТ професиите на бъдещето”

добавете коментар...

  1. Михаил Вохам

    Статията прави несръчен опит да омаловажи проблемите от навлизането на роботиката и A.I.в производството и услугите. А проблемът се очертава голям, огромен, неразрешим.

    1. Тези хора, които бизнесът търси да назначи и тези хора, които ще съкрати – те не са едни и същи хора. Никой от работещите ръчен труд не може да се преквалифицира , за да стане софтурен инженер или ИИ специалист. За това са необходими години обучение и съвсем различен тип мислене.
    2. Не е вярно, че ще бъдат заменени само професиите с повтаряемост на действията.
    Ще има широко навлизане на роботи в услугите, на ИИ в банковата сфера и в администрацията. Този процес тече дори сега.
    Чатботове постепенно заменят работещите в кол центровете, и то успешно.
    ИИ започва даже да пише и оптимизира софтуер. Така голяма част дори от програмистите ще станат излишни.

    3. Автономните коли и камиони ще изхвърлят голяма част от шофьорите на тирове и таксита на улицата. И тъй като това обикновено са ниско образовани хора, то вероятността да се реализират впоследствие като ИИ специалисти – е нищожна.

    4.. Множество умни и влиятелни хора от доста време говорят за мрачното бъдеще за повечето работни места. Огромната алчност на бизнеса и стремежът за свръх печалби са това, което движи и развива дигитализацията . Без да се промени формата на собственост в индустрията и услугите, новите технологии ще донесат полза само на малък процент свръх богати и огромни проблеми на мнозина.

    5. Точно затова се подготвя ББД – безусловният базов доход, който да осигури препитание на съкратените от индустрията и услугите хора.

Коментар