Фонд за рисков капитал търси стартъпи с изкуствен интелект

Намирането на перспективни стартъпи вече става с изкуствен интелект (източник: CC0 Public Domain)

Ето още едно интересно превъплъщение на изкуствения интелект: той помага на лондонска компания за рисков капитал да намира обещаващи новостартиращи компании из Европа. Фирмата е привлякла 53 милиона евро за своя най-голям фонд досега.

InReach Ventures е основана от Роберто Бонанзинга и Джон Месире, като и двамата преди са били част от Balderton Capital, отбелязва Ройтерс. Техен партньор пък е Бен Смит, който преди това е бил в Microsoft, работейки по инструмента за работа в екип Yammer.

Фондът е вложил три години в разработване на собствена технология за изкуствен интелект, която да открива, оценява и подкрепя неговите инвестиции.

Бонанзинга казва, че европейските новостартиращи фирми са разпръснати из целия континент, което означава, че много компании на ранен етап не могат да се доберат до вниманието на фирми за рисков капитал, базирани в големи градове като Лондон.

InReach Ventures използва изкуствен интелект, за да преглежда и оценява данни, например от блогове и други подобни източници, за да идентифицира интересните за нея стартъп компании на ранен етап, докато те търсят първия си институционален инвеститор.

Предприемачите могат да намерят компании навсякъде в Европа, от Хелзинки до Барселона, от Варшава до Рим, и въпреки това много от тях не успяват да бъдат забелязани навреме“, каза Бонанзинга.

Като европейски рискови капиталисти се нуждаем от подход, който е различен и съобразен с тази географска фрагментация и тази икономическа реалност. Вярваме, че единственият начин да постигнем това е чрез софтуерен подход, зад който стои изкуствен интелект“, допълва той.

InReach се интересува най-вече от новостартиращи фирми в сферата на „потребителския интернет“, софтуера като услуга и пазарите. Инвестициите на фонда варират от 500 000 до 2 милиона евро.

Коментар