Смарт тоалетна: струва (ли) си ъпгрейдът

С навлизането на технологии като автоматичното пускане на водата, хората започват по-естествено да приемат и други смарт функции на тоалетните (източник: CC0 Public Domain)

Ако ще ремонтирате скоро тоалетната си, може би не е лошо да помислите за нова, смарт тоалетна. Не се смейте, чува се чак тук! Не сте ли ходили в тоалетна, където фото-клетка пуска водата, вместо да натискате бутон?

Е, умната тоалетна има още няколко подобни удобства, които никак не са за подценяване. Те правят живота по-лесен и по-чист.

От обществените пространства към дома

Умни тоалетни с различни автоматизирани функции съществуват от години, но през следващите месеци се очаква нарастващо търсене на по-разнообразни и усъвършенствани подобни решения,“ казват от българската компания Geraka, която е специализирана в баните и тоалетните.

Първите такива тоалетни са обществени и се отличават с три умни функции – автоматично почистване на седалката след всяко ползване, автоматично пускане на водата и ароматизиране“, уточняват от компанията.

Автоматичното пускане на водата е най-добре познато на най-много хора. Тоалетната има сензор, който активира механизма за промиване. Той или сам „усеща“, когато тялото се е отдалечило от тоалетната, или очаква да му се махне с ръка, за да пусне водата.

Тази функция, позната от обществените тоалетни по хотели, бизнес-сгради и летища, вече превзема и домовете. Причините за това са разнообразни – например наличието на член на семейството, който системно „забравя“ да пусне водата.

Пестеливите домакинства отчитат и друга полза, която носи сензорът за пускане на вода – пестенето на вода и намаляването на сметките.

Възход

С възприемането на „високи“ тоалетни технологии като автоматичното пускане на водата, хората започват по-естествено да приемат и други умни функции на тоалетните, за които не е пресилено да се каже, че отиват към „смарт-тоалетна“. Една от тях е предпазването от преливане. Това означава тоалетната да има сензор, който блокира притока на вода, ако е налице запушване.

Първи към това се ориентират прагматичните майки на малки деца. Те са много доволни, ако пускането на вода бъде блокирано при запушена тоалетна. Разбираемо, това спестява доста ядове.

Обществената тоалетна в Борисовата градина – една от малкото в града въобще, но „умните“ й сензори пускат водата не когато трябва, а когато наистина е нужна вода – ръкомахаш като регулировчик сам в кабината и се чувстваш кръгъл идиот (снимка: Мария Малцева / TechNews.bg)

Наред с това все повече внимание привличат удобства като например затоплянето и поддържането на определена температура на седалката. „Друга екстра е функцията биде, която работи с избор на различни режими, променяйки вида на струята и интензитета на водния поток,“ казват от българската фирма.

Някои умни тоалетни могат да задействат функцията обдухване, която има за цел да изсуши кожата след употреба на биде. Също така нараства търсенето и на тоалетни чинии с функция за засмукване на миризмите и изпращането им в канала, както и с възможност за избор на музика и цвят на осветяване“, допълват специалистите.

Това не е всичко. Има и още повече умни функции, които могат да намерят място в една съвременна тоалетна. Например:

  • Подгряване на зоната мястото на ходилата
  • Самопочистване на седалката
  • Дистанционно управление
  • Нощно осветление
  • Бавно затварящ се капак
  • Възможности за Bluetooth и MP3
  • Масажиращо биде

Бъдеще: тоалетни за здраве

Бъдещето на умните тоалетни може да изглежда почти изчерпано с горните удобства, но това не е точно така. Честият контакт на хората с това място го прави удобно за други функции като например… здравен мониторинг.

Учени от Университета в Рочестър наскоро създадоха умна тоалетна седалка, която следи здравето на пациентите. Тя използва сензори, които – чрез допира до кожата – отчитат важни параметри на здравето.

Тази система за мониторинг открива влошаване на състоянието рано, като заобикаля необходимостта пациентът да ходи на лекар”, обяснява Никълъс Кон, основател и главен изпълнителен директор на компанията „Следене на здравето на сърцето“.

Седалката е директно активирана от усъвършенствани алгоритми и улавя над девет клинично значими показателя. Това включва електрокардиограма с един проводник (ЕКГ) за измерване на електрическата активност на сърцето, фотоплетизмограма (PPG) за измерване на кислородното насищане в кръвта, измерване на пулса, балистокардиограма (BCG) за измерване на механичните сили, свързани със сърдечния цикъл, и сензор за телесно тегло“, поясняват от компанията.

Други учени отиват още по-далеч. Човешките изпражнения и урина носят важна информация за здравето, като се започне от нивата на хидратация и се стигне до редица ранни индикатори за заболявания. Ръчното събиране на проби може да бъде неприятно, но вземането им директно от тоалетната без човешка намеса решава този проблем.

Точно това са започнали да правят учени от Университета Дюк в Северна Калифорния. Тяхната „умна тоалетна“ предлага „хендсфри“ събиране на проби от екскрементите за целите на медицинския анализ. Това е евтин, неинвазивен метод за събиране на индивидуални биологични данни с потенциално приложение в медицинската диагностика, казва проф. Джофри Гинсбърг от Центъра за приложна геномика и прецизна медицина в Дюк.

Според него, подоби устройства след време ще станат толкова популярни, колкото сега са фитнес-гривните…

Коментари по темата: „Смарт тоалетна: струва (ли) си ъпгрейдът”

добавете коментар...

  1. ха

    Аз преди време ползвах умна тоалетна чиния, но тя беше толкова по-умна от мен, че не знаех как да я ползвам. За щастие си имаше очевиден механичен начин за пускането на водата…

    Така че, освен умни тоалетни чинии да помислят и за създаването на малко по-тъпи такива за по-широката аудитория.

  2. Anonymous

    от жизнена необходимост е смарт клизма за феновете на айфонове и ейпъли като най-задръстените имат нужда от чести клизматични отпушвания.

  3. K7

    Забравиха да добавят още една функция но ме е срам да я кажа

  4. Fishcake

    Предавам се, ще даунлоудвам!

  5. Saevar

    да, веднага виждам как ако някой има хемороиди и тоалетната мигновено ще му пусне реклама за хемороиди или клиники за премахването им хирургически, или пък ако успеят да усъвършенстват анализирането от изпражнения и урина тогава и здравните застраховки ще са по-високи за дадения човек.. не мерси аз съм си добре с проста тоалетна която си има капак с бавно затваряне , имам си и подово утополение така че петичките ми винаги са на топло, виж може обаче да се замисля за писоар който прави умни свирки … 🙂

  6. хаха

    А не мерси, остава да почнат да хакват и тоалетните…

Коментар