Полицейските дронове показват висока ефективност

Използването на дронове от полицията води до намаляване на нивото на престъпност и съкращаване на времето за реакция (източник: CC0 Public Domain)

Освен за развлечения от любителите на въздушната фотография дроновете се използват все по-често и за по-отговорни дейности – например в сферата на сигурността, където помагат на полицейските служби да поддържат обществения ред.

Полицията в щата Калифорния приключи наскоро пилотен проект с използване на дронове в своята ежедневна дейност. Оказва се, че безпилотните летателни апарати са доста ефективни и идеята за внедряването на подобна техника в полицията е удачна.

В рамките на пилотната програма, реализирана в гр. Чула Виста, окръг Сан Диего, дроновете са помогнали за 14 ареста в период от 4 месеца, съобщава rotorandwing.com. Полицаите използвали DJI дронове със специален софтуер Cape. Безпилотните машини извършили 282 полета със сумарна продължителност 62 часа.

Още по-впечатляващи са резултатите от пилотен проект в гр. Енсенада, щата Долна Калифорния, Мексико, където също са използвани дронове и софтуер Cape. За една година използване на полицейски дронове нивото на престъпност намаляло с 10%, грабежите – с 25%, а кражбите на автомобили – с 22%.

Нещо повече, благодарение на дроновете, полицията в Енсенада съкратила времето за реагиране на екстрени ситуации с 90%. В рамките на пилотната програма с помощта на дроновете били извършени 513 ареста.

Коментар