IBM ще модернизира водеща банка в ЕС за $700 млн.

Банковият сектор е ключов клиент за ИТ корпорацията IBM (източник: CC0 Public Domain)

IBM сключи голям договор с испанската банка Santander, в рамките на който ще изгради най-модерната във финансовия сектор ИТ архитектура. Стойността на договора възлиза на 700 млн. долара за срок от пет години, съобщи Computer Business Review.

Съгласно споразумението, IBM ще внедри в банката технологии с изкуствен интелект за автоматизирана поддръжка на клиенти, повишаване на квалификацията на консултантите в различните отдели, повишаване на производителността на труда, обезопасяване на мобилните приложения и реагиране на кибер инциденти.

Очаква се новите новите технологии да намалят значително ИТ разходите на Santander. Банката е водеща в Еврозоната от гледна точка на пазарна капитализация – с 981 млрд. евро клиентски средства към края на 2018 г., 144 млн клиента, 13 хиляди поделения и 200 хиляди служители.

По-рано IBM съобщи, че от началото на 2019 година е сключила облачни договори на обща сума 3 млрд. долара. Финансовият сектор е един от най-големите клиенти на базираната в САЩ ИТ корпорация.

Коментар