Amazon се намесва на пазара за електромобили

Електрическият пикап на Rivian привлече интереса на Amazon (снимка: Rivian)

Пазарът на електромобили ще става все по-конкурентен с навлизане на него на компании, които са външни за авто-индустрията. Поредният голям играч с апетит към този пазар е гигантът в онлайн търговията Amazon.

Компанията на Джеф Безос насочва инвестиции към проект за електрически пикап с необичаен дизайн и внушителна автономност. Проектът е на стартъпа Rivian, който нашумя през миналата година с концепцията R1T.

Пикапът е сходен по габарити с Ford Ranger и Chevrolet Colorado, има товароподемност 800 кг и сумарна мощност на четирите електрически мотора 710 к.с. при върховия модел. Батерията 180 кВтч осигурява пробег до 640 км.

Така изглежда отвътре електрическият пикап (снимка: Rivian)

В официалната информация не се съобщава размера на инвестицията от страна на Amazon. Известно е, че в поредния рунд на финансиране Rivian привлече 700 млн. долара, а Amazon е вложил най-много пари в проекта.

По план, доставките на първите електрически пикапи на Rivian трябва да започнат към края на следващата година. Цените на моделите все още не са обявени от разработчика, но се приемат предварителни поръчки срещу депозит от 1000 долара.

Коментар