Adata SU630 – бърз SATA SSD за масовия потребител

Adata SU630 се позиционира като SSD от начално ниво с конкурента производителност (снимки: TechNews.bg)

Стремителният спад в цените на полупроводниковите дискове (SSD) напоследък е отлична новина за потребителите на компютри. Срещу неголяма сума всеки може да направи ъпгрейд на своя лаптоп или настолен РС и да се наслаждава на много по-висока производителност.

Ново устройство на тайванския производител Adata потвърждава тенденцията към все по-достъпни SSD-та за масовия потребител. Моделът Adata SU630 идва във варианти с капацитет 240GB, 480GB и 960GB, за да посрещне широк диапазон от изисквания към дисковия сторидж.

Това е типичен 2,5-инчов SSD от начално ниво с интерфейс SATA III 6Gb/s, който прави модела приложим на практика във всяка компютърна система – като допълнителен диск за операционната система и приложенията или като пълна алтернатива на твърдия диск (HDD) за значително повишаване на бързодействието.

3D QLC памет за първи път в масов SSD

Линията Ultimate SU630, въведена от Adata през ноември миналата година, е първата на масовия пазар, която използва 64-слойна флаш памет от типа 3D QLC, т.е. с 4-битова структура на клетките. Досега подобна технология намираше приложение в някои корпоративни SSD, но очевидно предстои тя да навлезе широко и в потребителския сегмент от пазара.

Характерен за SU630 е и новият контролер Maxio MAS0902A-B2C. Тази комбинация от флаш памет и контролер осигурява скорости до 520 MB/s при последователно четене и 450 MB/s при последователен запис, което се потвърждава и от тестовете на устройството. Подобни са скоростите и на масовите TLC (с 3-битова структура на клетката) устройства, които принципно се считат за по-бързи от QLC.

Производителност

Входно-изходните операции в секунда (IOPS) за 4К блокове също са в нормите на SSD дисковете от начално ниво, като варират в зависимост от капацитета – 30 000 IOPS при случайно четене и 65 000 IOPS при случаен запис за модела 240GB и съответно 40 000 IOPS и 65 000 IOPS за моделите с по-голям капацитет. Технология за SLC кеширане ускорява записа да данни.

Още един важен показател – гарантираният обем за запис на данни (TBW) – е напълно приемлив за SSD от начално ниво и сравним с TLC устройствата. Adata гарантира до 50TB за модела 240GB, 100TB за 480-гигабайтовия вариант и 200TB за SU630 960GB. Подобни обеми се постигат за 2-3 години използване на SSD-то, дори като системен диск. Това обяснява и гаранцията от 2 години, която Adata дава за устройството.

Допълнителни характеристики

SU630 идва с набор от характеристики, които повишават надеждността на устройството, респ. защитата на данните, и възможностите за управление. Така например, дискът има противоударен рейтинг от 1500G/0,5ms, устойчивост на температури в диапазона 0°C до 70°C и технология LDPC ECC за корекция на грешките.

Adata доставя и безплатни софтуерни инструменти за мониторинг, управление и миграция на данните, обединени в пакета SSD Toolbox, който ще бъде особено полезен за потребители, които планират да преминат от твърд диск към SSD чрез бекъп и прехвърляне на информация, вкл. операционната система. С негова помощ можете да следите също параметри като температура и обем на записаните на диска данни.

Достъпна опция за ъпгрейд

SU630 е изпълнен в стандартен 2,5-инчов формат, има дебелина 7 мм и е много лек – тежи само 47,5 грама. На една от външните страни на диска е поставена защитна лепенка с предупреждение за загуба на гаранцията, в случай, че бъде повредена. Устройството е поместено в брандирана опаковка с подробно описание на характеристиките.

Новият SSD на Adata се очаква скоро на пазара у нас от партньорите на тайванския производител. Моделът се позиционира като достъпна опция за ъпгрейд на лаптопи и настолни компютри с конкурентните си скоростни показатели, разнообразие от капацитети и придружаващ пакет от инструменти за мониторинг, управление и миграция.

Коментари по темата: „Adata SU630 – бърз SATA SSD за масовия потребител”

добавете коментар...

  1. яа

    за последните 5-6г от може би стотина ссд-та минали през мен 4-5 са дали фира и наистина вадене на данни няма така че имайте едно наум.

  2. Димитър Иванов

    Забравих да напиша, че тук става дума не само за A-Data, а и за Intel & Kingston SSD дискове.

  3. Димитър Иванов


    всичко е направено да работи 2-3 години…

    Може ли малко повече инфо. Аз съм разпитвал доста фирми, които нямат връщани или проблемни SSD дискове. Самия аз имам наблюдение върху около 30-40 броя, които 7 от години работят ежедневно поне по 8-9 часа и за сега няма нито един проблем.

  4. :о)

    Само не дръжте особено ценна информация на него.
    Че за спасяване на данни от SSD още не се чува 😉

    всичко е направено да работи 2-3 години…

Коментар