Турски оператор ще изгражда базова 5G мрежа с Huawei

Базова 5G станция на Huawei, демонстрирана в Лондон (източник: Huawei)

Huawei обяви партньорство с най-големия телеком оператор в Турция – компанията Turkcell, в рамките на което ще бъде изградена базова 5G мрежа на основата на облачни технологии. Стойността на договора не се съобщава.

С този проект стартира най-голямата глобална Cloud EPC Network“, която Huawei нарича в официалното съобщение „първата базова мрежа (Core Network) с ключови технологии за преход към стандарта 5G“.

Основни компоненти на мрежата са облачната софтуерна архитектура, технологията за разделяне на контрола и потребителите (CUPS) с цел подобряване на изживяването на абонатите и A/B-тестването.

Софтуерната архитектура Cloud Native позволява на мрежата да продължи да работи, дори ако едновременно от строя излязат няколко участъка. A/B-тестването пък дава възможност за обновяване на мрежата с минимални ресурси и без прекъсвания на работата.

Huawei вече има подписани над 490 договора за облачни базови мрежи по света, като така помага на операторите в плановете им да преминат гладко към 5G мрежите.

Коментар