ЕндуроСат развива космически бизнес заедно с Виваком

ЕндурСат избра сателитна станция Плана за разполагане на оборудването си (източник: Виваком)

Виваком и българската сателитна компания ЕндуроСат развиват съвместен проект за управление на нано-спътници, съобщиха от телеком оператора. Очаква се за 10 години в света да бъдат изстреляни 7000 такива спътника.

Последно поколение антена за приемане на данни от нано-спътници вече работи на сателитната станция Плана на Виваком. Тя е инсталирана от Ендуросат в рамките на дългосрочно партньорство за съвместна работа в областта на сателитни комуникации с нано-спътници.

Нано-сателитите намират все по-голямо приложение за наблюдение на земната повърхност, за комуникационни цели, пренос на информация, научни изследвания и обучение.

Антената на станция Плана е поредна стъпка на ЕндуроСат към създаването на глобална мрежа за комуникация с подобен тип сателити на компании, научни центрове и университети.

Виваком, от своя страна, осигурява професионална поддръжка в управлението и преноса на данни от нано-спътници. „Надявам се да успеем да изградим успешен космически бизнес в България в сътрудничество с телекома“, заяви Райчо Райчев – основател и изпълнителен директор на ЕндуроСат.

ЕндурСат е избрала сателитна станция Плана за разполагане на оборудването си, заради отличната инфраструктура, специално подбраното разположение на обекта, което дава възможност за надеждна комуникация с различни видове спътници, и заради опита на Виваком в сателитния бизнес, поясни Владимир Рангелов – старши мениджър продажби в телекома.

Според Euroconsult, в световен мащаб в следващите 10 години се очаква да бъдат изстреляни над 7 000 нови нано-спътника.

Коментар