Пазарът на печатаща техника се сви през четвъртото тримесечие

99 млн. печатащи устройства са доставени на световния пазар през 2018 г. (източник: CC0 Public Domain)

Световният пазар на печатаща техника бележи спад с близо 5% през четвъртото тримесечие на 2018 година, според регулярния доклад на IDC – Worldwide Quarterly Hardcopy Peripherals Tracker, публикуван тази седмица.

В периода октомври-декември 2018 г. в света са доставени около 26,7 млн. принтера, мултифункционални устройства (МФУ) и копири, в сравнение с 28,1 млн. броя година по-рано, което е спад от 4,8%. Като цяло за годината, пазарът на HCP техника регистрира спад от 1,1% спрямо 2017 г. и възлиза на 99 млн. броя.

Отчетлива тенденция в анализа е 11-тото поред тримесечие на ръст в продажбите на струйни принтери в Азиатско-Тихоокеанския регион. През отчетното тримесечие в региона са доставени 3,59 млн. подобни устройства, което е най-високият резултат от второто тримесечие на 2012 г. Азиатско-Тихоокеанският регион е единствената географска зона, която показва положителна динамика на пазара за печатаща техника през годината.

Доставките на цветни лазерни МФУ на пазара в САЩ се увеличават през последното тримесечие в повечето скоростни категории, с изключение на моделите с производителност от 1 до 10 страници в минута и от 11 до 20 ppm. Canon демонстрира най-висок ръст в сегмента на устройствата, които обработват документи със скорост от 21 до 90 страници в минута.

HP оглавява световния пазар на печатаща техника (източник: IDC)

В Латинска Америка се наблюдава ръст в доставките на устройства със система за непрекъснато подаване на мастило. Периодът октомври-декември 2018 г. е второто поред тримесечие на ръст в сегмента, а търсенето на подобни устройства е по-голямо, отколкото на решенията с мастилени картриджи.

HP Inc., лидерът на пазара, засилва позициите си, благодарение на високите показатели на компанията в САЩ, Китай и Индия. В Китай се запазва силното търсене на печатаща техника, поради разширяването на сегмента на малкия и среден бизнес. През тримесечието HP е увеличила доставките си на принтери и МФУ общо с 3,6% спрямо същия период на предходната година, достигайки 10,6 млн. устройства и пазарен дял от 39,6%.

След HP Inc. се нарежда Canon, която регистрира спад през тримесечието от 8% на годишна база – японската компания е продала 5,9 млн. устройства, а пазарният й дял намалява от 23,1% до 22,3%.

Още по-силен спад се наблюдава при Epson. Този японски производител регистрира отстъпление в доставките на печатаща техника с над 15% – до 4,7 млн. броя, което му отрежда 17,7% от целия пазар.

В топ 5 на най-големите производители на печатаща техника влизат още японските производители Brother и Kyocera, които контролират съответно 7,7% и 2% от световния пазар през четвъртото тримесечие на 2018 г.

Коментар