Операторите ще печелят все повече от роуминг

В близките четири години приходите на операторите от международен роуминг ще генерират 51 млрд. долара (източник: CC0 Public Domain)

Приходите на операторите от международен мобилен роуминг започват да растат след силния спад през 2017 година, предизвикан от въвеждането в Европа на правилото „Roam Like At Home“ (RLAH), сочи анализ на Juniper Research.

Регулацията задължи европейските оператори да включат в тарифите си пакети от услуги, които абонатите могат да ползват в международен роуминг в границите на ЕС без допълнително заплащане.

Определянето на RLAH като „отмяна на роуминга“ беше очевидно маркетингов ход, тъй като на практика роумингът не отпадна. Първоначално, приходите на европейските оператори от роуминг намаляха с 46%, но се очаква те да наваксат пропуснатото в близките години.

Според прогноза на Juniper Research, в следващите четири години приходите на операторите от международен роуминг да се увеличават незначително, генерирайки 51 млрд. долара или 6% от общите постъпления на телекомите.

Като основен двигател за ръст на пазара се очертават неограничените тарифи за роуминг и мобилният интернет в роуминг, отбелязват анализаторите.

Благодарение на въвеждането на RLAH в Европа и други региони, обемът на трафика в роуминг нарасна съществено. Така например, през 2017 г. е регистриран 200-процентен скок в световен мащаб и 260-процентен ръст в Западна Европа.

Коментар