AMD разширява екосистемата за вградени решения

Т.нар. „embedded“ продукти позволяват на клиентите да създават решения „от край до край“ за високопроизводителни изчислителни среди (източник: AMD)

Продуктите за вградени индустриални решения на AMD – Ryzen Embedded V1000 и EPYC Embedded 3000, пуснати на пазара през 2018 г., разшириха партньорската база на компанията с фирми като Advantech, Supermicro, Mentor и др., съобщиха от разработчика на процесори и графика по време на изложението „Embedded World 2019“ в Нюрнберг, Германия.

Т.нар. „embedded“ продукти позволяват на клиентите да създават решения „от край до край“ за високопроизводителни изчислителни среди – от „edge“ (периферни) системи до информационни центрове. Заедно с партньори или консорциуми, AMD дава на клиентите сертифициран софтуер и други отворени системи за нови решения за изкуствен интелект или машинно зрение.

С партньори като Advantech и Mentor компанията прави технологията на машинното зрение по-достъпна и лесна за реализиране с нови, мощни, „edge“ изчислителни решения, стана ясно на Embedded World 2019.

Решение, базирано на комуникационния модул Advantech SOM-5871 с процесор AMD Ryzen Embedded V1000 и операционна система Mentor Linux, ще улесни клиентите в изграждане на приложения за машинно зрение в рамките на тяхната IoT или „edge“ изчислителна екосистема, като помага за подобрение на ефективността и точността на тези системи.

Освен приложенията за машинно зрение, AMD продължава да развива отворена екосистема за взаимодействащи си IoT и „edge“ изчислителни решения чрез участието си в EdgeX Foundry. Текущи членове като ClearBlade, (блокчейн и агрегиране на данни), BeechWoods (анализ на данни) и Enigmedia, (защита от край до край) изграждат нови решения, способни да се мащабират бързо с AMD хардуер.

Бизнесът с вградени решения се разширява в посока сървъри с малък форм-фактор и мрежи, с партньори като Supermicro, congatec и IEI. И трите партньорски платформи използват AMD EPYC Embedded 3000 система-на-чип (SoC), стъпила на серията процесори AMD EPYC 7000.

Така например, PUZZLE мрежово устройство използва високия брой ядра на AMD EPYC Embedded 3000 и големите I/O възможности за разширение, за да предлага софтуерно-дефинирани WAN услуги в реално време.

Сървърните платформи на Supermicro A+ също използват AMD EPYC Embedded 3000 чипове и са насочени към голям обхват мрежови приложения като vCPE/uCPE, SD-WAN, устройства за мрежова сигурност, частни облачни среди и вградени IoT изчислителни среди.

Друга платформа, базирана на AMD EPYC Embedded 3000, е conga-B7E3A – тя представлява сървър-на-модул, който носи характеристиките от информационния център в „embedded“ форм фактор.

От старта си през февруари 2018 г. серията AMD EPYC Embedded 3000 SoC и фамилията AMD Ryzen Embedded V1000 постигнаха огромен успех в традиционните пазари за вградени решения като казино игри, видеостени и тънки клиенти.

Партньори като Quixant и Sapphire изграждат платформи, които използват мащабируемостта на Ryzen Embedded V1000, за да задвижват четири екрана с 4K резолюция за висококачествен гейминг.

Системата на чип Ryzen Embedded V1000 подхожда на нуждите на най-новите дигитални дисплеи (видеостени) със способността да възпроизвежда безпроблемно изображения с 4K резолюция. Водещи фирми в тази индустрия включват Ryzen Embedded V1000 в своите сървъри на дигитална мултимедия и плейъри на съдържание за видеостени.

Коментар