5G ще добави $2,3 трлн. към икономиката за 15 години

Тази година се очаква да заработят 5G мрежи в още 16 големи държави (източник: CC0 Public Domain)

Броят на 5G връзките ще достигне 1,4 милиарда към 2025 г., което ще съответства на 15% от всички мобилни съединения, прогнозира нов доклад на браншовата организация GSMA, която обединява стотици телеком оператори.

Нещо повече, в някои региони на планетата проникването на 5G мрежите ще бъде още по-високо. Така например, в Европа и Китай се очаква делът на 5G връзките да достигне 30%, а в САЩ дори 50%.

През 2018 г. бяха пуснати първите комерсиални мрежи от пето поколение в Южна Корея и САЩ. Тази година се очаква да заработят 5G мрежи в още 16 големи държави.

Според оценките на GSMA, в момента мрежовите оператори в света инвестират около 160 милиарда долара в разширяване и модернизация на своите мрежи в условия на остра конкуренция и натиск от страна на властите.

Очаква се 5G да увеличи обема на световната икономика с 2,2 трлн. долара в близките 15 години. Най-голяма полза от внедряването на технологиите от пето поколение ще получат сектори като производството, енергетиката, финансовите и професионалните услуги.

Мобилните технологии като цяло са генерирали 4,6% от световния БВП през миналата година, което съответства на 3,9 трлн. долара, изчислява GSMA. Прогнозите сочат, че към 2023 г. този показател ще нарасне до 4,8% от БВП, или 4,8 трлн. долара.

Коментари по темата: „5G ще добави $2,3 трлн. към икономиката за 15 години”

добавете коментар...

  1. :о)

    Пълна глупост е 5G
    няма да донесе нищо жизнено важно за потребителя
    някой си е гледал в тавана и измислял цифрички…

Коментар