Смартфоните на топ брандовете поскъпнали 3 пъти от 2011 г.

Цената на един флагмански смартфон в момента е сравнима с тази на премиум ноутбук през 2011 г. (източник: CCO Public Domain)

Смартфоните, или поне флагманските модели, поскъпват, като това е особено отчетливо в последните години. С колко точно се е покачила цената на водещите три марки разкрива проучване на Блумбърг.

Оказва се, че в последните 8 години – от 2011 до 2018 вкл., смартфоните на Apple, Samsung и Huawei са поскъпнали средно 3 пъти. Цената на един флагман в момента е сравнима с тази на премиум ноутбук през 2011 г.

Проучването разглежда по-детайлно, с конкретни данни, смартфоните на Samsung и Apple, докато Huawei, който има амбиция да стане номер едно на пазара в близка перспектива, участва само в усреднения резултат.

Докато Galaxy S2 е струвал 600 долара през 2012 г., флагман на корейския производител Samsung ще се продава тази година за 1600 долара, а гъвкавият смартфон Galaxy Fold на компанията гони 2000 долара.

Що се отнася до смартфоните на Apple, по-рано iPhone 4S се продаваше за 650 долара, но iPhone XS върви по 1450 долара през настоящата година. Данни за динамиката в цените на Huawei не е представена, предвид, че китайският производител по-късно стана ключов играч на този пазар.

Коментари по темата: „Смартфоните на топ брандовете поскъпнали 3 пъти от 2011 г.”

добавете коментар...

  1. Lordoff

    Е, Самсунг имат читави модели на поносима цена. При ябълката нещата не стоят така.

  2. дам

    После да не се чудят защо китайците ги прегазиха.

  3. :о)

    Много ясно, новият “тренд” с който някой може да избие комплексите си е Смартфона.
    Да “покаже на тия хора” къв телефон има.

    Затова са и скъпи, без да дават нищо ново поне от 5 години насам.
    Същите функции на дебела цена 🙂

Коментар