Разцвет на фишинга през миналата година

2,254 милиарда фишинг съобщения генерират кибер-измамниците всеки месец (източник: CC0 Public Domain)

Фишинговите атаки се явяват един от най-разпространените начини за измами и кражби, използвани от кибер-престъпниците. Мащабите на това явление продължават да се разрастват, сочи ново проучване на Microsoft.

По данни от доклада Security Intelligence Report (SIR), изготвен от американския ИТ гигант, броят на фишинг атаките, извършвани средно всеки месец, е нараснал с 350% през 2018 г.

В резултат на тази засилена активност, средният дял на фишинга в е-пощата като цяло се е увеличил за една година от 0,14% до 0,49%, или с 644 млн. писма месечно, достигайки внушителните 2,254 милиарда фишинг съобщения всеки месец.

Същевременно, докладът на Microsoft отчита спад в броя на атаките с т.нар. вируси-изнудвачи (известни още като рансъмуер). Тяхната интензивност е намаляла със 73% през миналата година.

Въпреки срива в котировките на криптовалутите, този сегмент от пазара продължава да привлича засилен интерес. За това свидетелства фактът, че разпространението на програми за скрит добив на криптовалута (криптомайнери) бележи ръст от 2,5 пъти през 2018 г.

Коментар