Как графенът ще сбъдне „умните“ дрехи

Умните дрехи могат да се оборудват с множество сензори – най-често такива, които мерят пулса, кръвното, кислородното насищане в кръвта, температурата… (снимка: Мария Малцева / TechNews.bg)

Всички сме чували за тях – дрехите, които имат вградени сензори, мерят жизнените ни показатели и ги докладват там, където е важно. Те могат да се използват, например, за пациенти, които трябва да са под наблюдение. Полезни са и за работещите в тежка физическа среда, която може да е риск за здравето и живота. Но винаги идват с цената на известен компромис.

Умните дрехи могат да се оборудват с множество сензори. Най-често става дума за такива, които мерят пулса, кръвното, кислородното насищане в кръвта, температурата на тялото.

Един от компромисите с подобни одежди е това, че поне малка част от тях остава по-твърда и удебелена – там, където са сензорите. Друг компромис е наличието на проводници – колкото и да са фини и добре втъкани, те трябва да се третират внимателно.

Третият голям проблем е предаването на данните от тези сензори – един от често срещаните методи за решаване на този въпрос са Bluetooth комуникациите, но те пък са ограничени като обхват.

снимка: Мария Малцева / TechNews.bg

Другите видове предаватели пък обикновено са по-обемисти. Най-сетне налице е това предизвикателство – откъде ще се захранва всичката тая електроника? Графеновите технологии отговарят на всички тези въпросителни. При това – наведнъж!

Графеновите сензори за жизнените показатели на тялото са тънки, леки и еластични. Това прави възможно сензорите да се отпечатат върху всякакви тъкани, без да ги правят дебели или твърди. Сензорите могат да се разтягат като всяка добре позната щампа върху фланелка. Това не влияе на техните сензорни способности.

снимка: Мария Малцева / TechNews.bg

Модулите за излъчване на данните към 5G мрежа също са тънки и супер-гъвкави – благодарение на това, че са изработени от графен. Така предавателят на „умната“ дреха може да бъде втъкан в плата. Той се усеща като тъкан, малко по-дебела от обикновен памучен плат за тениска. Жилав и еластичен е.

снимка: Мария Малцева / TechNews.bg

Всичко това може да се захранва от тънки и гъвкави батерии. Засега действащите прототипи на графенови батерии работят с 25% по-голям капацитет от най-добрите литиево-йонни аналози, според специалистите. В същото време обаче са съвсем тънки.

Е, трябва да се признае, че този вид батерии са малко по-малко гъвкави от графеновите предаватели за 5G мрежи. Все пак са сравними с дебело алуминиево фолио и се огъват точно толкова лесно.

снимка: Мария Малцева / TechNews.bg

Трите технологии, взети заедно, правят реално постижимо бъдещето на „умните“ дрехи, за които толкова много се говори в последно време. При това всичко се добива от материал, който е достъпен повсеместно – въглерода – и е безопасен за здравето и околната среда.

Мария Малцева

Мария Малцева

Коментари по темата: „Как графенът ще сбъдне „умните“ дрехи”

добавете коментар...

  1. Бинго

    Вече няма лични данни дори и за интимните части в долното бельо на хората под гащите ще бъркат и ще правят мониторинг на най-интимните части и ще правят профили с много сложни сметки и изкуствен интелект. Розо бъще ни чака 🙂

Коментар