Българи развиват уникална VR платформа за образование

Днес бе даден официалният старт на уеб платформата IEDU360.EU – проект, финансиран от Европейската комисия в рамките на програма „Еразъм+“ (източник: Фондация „Интерактивна България“)

Български екип е идейният двигател и водещ при създаването на уникален проект – първата европейска образователна платформа за интерактивно обучение „IEDU360.EU“, стана ясно днес на официално представяне на уеб системата.

Като целеви продукт, платформата е уникална не само за Европа, а и в глобален мащаб. Създадена е като съвместен проект на няколко европейски държави – Великобритания, Чехия, Италия и България, а водещият екип е на Фондация „Интерактивна България“.

Платформата IEDU360.EU е базирана на иновативните 360° VR технологии, чрез които посетителите могат виртуално да „преживеят“ материала. Тя прави учебния процес много по-модерен, по-бърз и ефективен и го поставя максимално близо до реалната среда. Очаква се платформата да улесни учебния процес и да подобри с над 50% възприемането на изучавания материал от учениците.

Изследванията показват, че подрастващите прекарват 80% от времето си в интернет, а повечето се запознават с мрежата много преди да тръгнат на училище. Това налага и промени в начина на образование.

Достъпът на децата до интернет и технологиите още от най-ранна възраст налагат необходимостта образованието да е модерно и интерактивно, за да им е интересно. Използваме това, че са в мрежата, за нещо добро – да им помогнем в обучителния процес“, каза Иван Велков, председател на Фондация „Интерактивна България“.

Очаква се платформата да улесни учебния процес и да подобри с над 50% възприемането на изучавания материал от учениците (източник: IEDU360.EU)

По неговите думи, представянето на учебния материал под формата на виртуални турове дава възможност „децата да се пренесат и в най-отдалечените и недостъпни места на планетата и да съпреживеят урока“.

Иновативната уеб система IEDU360.EU е безплатна и в нея вече има стотици турове във виртуалната реалност и видео материали от няколко държави, които освен това са и на няколко езика. Създадените виртуални уроци могат постоянно да бъдат надграждани с широк набор от инструменти – текст, фотография, колаж, звук, видео, интеракция под формата на тест/тестова игра.

Специално за България – ученици и учители вече спокойно могат да използват много материали за обучение по история и география. Платформата може да се използва, както с VR очила, така и без очила от всички устройства.

Многоезичната поддръжка прави платформата отлично място за споделено пространство за обмен и учене на хора от цял свят. Учителите могат да използват ресурсите й да правят модерни, интересни и увлекателни виртуални уроци, които да представят от всяка точка на света.

„Използваме това, че децата са в мрежата, за нещо добро – да им помогнем в обучителния процес“, каза Иван Велков (източник: Фондация „Интерактивна България“)

Учениците също могат да използват функционалностите и съдържанието на платформата, да правят своите презентации и учебни проекти атрактивни и въздействащи. На събитието по откриване на проекта ученичка от 6 клас в 119 СУ демонстрира своя презентация по тема от „Човек и общество“, направена с помощта на IEDU360.EU.

Проектът е финансиран от Европейската комисия в рамките на Програма „ЕРАЗЪМ+“ и вече бе отличен от Центъра за развитие на човешките ресурси (Националната агенция за Програма „Еразъм+“ в България) с награда за високо качество и потенциал.

Коментар