Антивирус за климатика? Ще се наложи, скоро…

Създателите на климатици и друга домашна техника вече започват да разбират необходимостта от фокусиране върху софтуера и защитата на интернет-свързаните машини (източник: CC0 Public Domain)

Да ти се включи климатикът вкъщи час преди да се прибереш от работа е удобство. Да си пуснеш климатика вкъщи час преди да се прибереш от работа, когато си работил до късно, е още по-голямо удобство. През смартфона? Да, това звучи удобно.

Скоро повечето електроуреди в дома ни ще са онлайн и ще можем да ги управляваме през смартфона. Този комфорт отваря безброй нови възможности за хора с недотам добри намерения. Да хакнат домашния климатик едва ли ще им донесе някаква полза, но той ако може да им послужи като „вратичка“ за влизане в домашната мрежа, със сигурност няма да пропуснат възможността.

Хакерите могат да ни изнудват (макар че това е вече малко старомодно) или пък да инсталират на компютрите ни софтуер, който да послужи за мащабна атака срещу нечие правителство. Това е причината, поради която темата за свързания дом беше особено силно застъпена на Световния мобилен конгрес (MWC 2019) в Барселона тази година.

Повечето предложения, насочени към крайния потребител, са във вид на физическо устройство за включване в домашната мрежа. Обичайно то се прикачва към рутера в дома. Базовите функции са свързани с управление на защитата на интелигентните електроуреди.

Повечето устройства обаче не се изчерпват с това. Вградени в тях са системи за изкуствен интелект, които подпомагат процеса по настройване. Това означава, че устройството може да разпознава слаби кодове и пароли и да препоръчва те да бъдат сменени с по-надеждни, както и да съветва как да станат надеждни.

Бидейки разработка на компании за софтуер за сигурност, почти всички от тези устройства разчитат на изкуствени интелект и за откриване на необичайно поведение на трафика в мрежата. В дългосрочен план обаче възходът на IoT скоро ще доведе до поредица от партньорства между производителите на умни електроуреди и разработчици на системи за сигурност.

Създателите на климатици, хладилници, печки, бойлери и друга домашна техника вече започват да разбират необходимостта от фокусиране върху софтуера и защитата на интернет-свързаните машини, които създават, споделиха експерти по сигурността по време на MWC 2019. Общуването между тези два сектора става все по-интензивно и целенасочено, отбелязват специалистите.

Мария Малцева

Мария Малцева

Коментар