САЩ напразно се страхуват от Huawei, смята конкурент

Huawei не може да доминира изцяло на 5G пазара, според шефа на Cisco Чък Робинс (източник: Cisco)

Властите в САЩ напразно се опасяват, че Huawei ще доминира изцяло в надпреварата за изграждане на безжични мрежи от пето поколение (5G). Това заяви Чък Робинс, главен изпълнителен директор на Cisco, в интервю за CNN.

Съществуващата инфраструктура в света е изградена с участието на доставчици от различни региони – Европа, Китай, САЩ. Въпреки всичко, което слушаме в момента, тази ситуация ще се запази и в бъдеще, смята шефът на Cisco – компания, която е конкурент на Huawei в сферата на мрежите.

Американските власти възпрепятстват покупките на Huawei не само в САЩ. Те се опитват да наложат тази политика и на европейските правителства с мотива, че продуктите на Huawei се използват за шпионаж от страна на китайската власт.

Китай и Hauwei, от своя страна, отричат обвиненията на Вашингтон, като подчертават, че китайските закони не изискват от компаниите да съдействат в събирането на разузнавателни данни.

Според Чък Робинс, на пазара за 5G мрежи не може да има един господстващ производител, въпреки силните позиции на Huawei в областта на радио-технологиите и оборудването за базови станции.

Cisco, най-големият доставчик на рутери и суичове, се счита за един от основните конкуренти на Huawei на пазара за мрежово оборудване. По данни на Synergy Research, към края 2018 г. пазарният дял на Cisco възлиза на 51%. В последните три години компанията не е слизала под 50%.

Наскоро, при обявяване на финансови резултати, Чък Робинс заяви в интервю за CNBC, че Cisco успешно конкурира Huawei по целия свят и взима дял от китайския производител. По неговите думи, нито Huawei, нито която и да е друга мрежова компания могат да се сравняват с Cisco по иновации.

Коментари по темата: „САЩ напразно се страхуват от Huawei, смята конкурент”

добавете коментар...

  1. ха

    Йордан защо си толкова черноглед и не виждаш доброто. А то е в това, че софтуерът (и съответно проектирания с него хардуер) е толкова калпав и с времето все повече се влошава. Така в един момент ще се наложи всичко да се пише наново и вероятно вече това няма да се прави само в САЩ.

  2. Йордан

    Лошото е, че 99% от софтуера, които използваме, е писан в САЩ. 100% от процесорите и видео-картите са измислени и проектирани в САЩ. А такава тотална доминация никак не е в ползва на обикновения потребител.

  3. Fishcake

    Уцели и причината за ареста на CFO-то им. If you can’t beat ’em, arrest ’em.

  4. Рутерист

    А имаше времена, когато Сиско бяха тотален и абсолютен хегемон на пазара за мрежово оборудване. Никой не беше чувал за Хуавей преди 15-20 год. извън родния им Китай.

    А сега си представете какво ще бъде след още 15-20 год.
    Сиско сигурно няма да съществуват!

Коментар