Tenda AC18 – двубандов рутер за стрийминг на видео и игри

Tenda AC18 е едно от най-изгодните предложения за Gigabit рутер (снимки: TechNews.bg)

В домовете си вече имаме множество цифрови устройства, всяко от които с достъп до интернет – компютри, таблети, смартфони и конзоли, а също телевизори и ТВ приставки. Обичайна гледка е вечер или през почивните дни всеки член на семейството, а все по-често и гостите да се вторачват за дълго в екраните, а те консумират голям интернет ресурс. Ето защо ни трябва не само бърза интернет връзка, но и устройство – рутер, което разпределя трафика, така че всеки в мрежата да се наслаждава на гладко и безпроблемно интернет изживяване.

Ако търсите мощен Gigabit рутер за домашната мрежа на достъпна цена, моделът Tenda AC18 е едно от най-изгодните предложения на пазара. Същевременно това е лесно за инсталиране устройство – от типа „plug-and-play“, така че от неговите възможности може да се възползва всеки, а не само техничарите-геймъри.

Ултра-бърз безжичен рутер

Tenda AC18 е двубандов AC1900 рутер с поддръжка на актуалния Wi-Fi стандарт 802.11ac. При работа в честотната лента 2,4GHz устройството поддържа трансфер на данни със скорост до 600Mbps (802.11n), докато в лентата 5GHz скоростта се покачва до 1300Mbps (802.11ac) – комбинирано, това прави 1900Mbps. Т.е. AC18 се явява високо-производителен безжичен рутер за достъп до интернет и стримийнг на съдържание, вкл. 4К видео и игри, едновременно до множество устройства в домашната мрежа.

Подобно на други AC1900 рутери, Tenda използва чип на Broadcom и технология, известна като Turbo-QAM, която вдига до максимум скоростта в честотната лента 2,4 GHz. Рутерът има три 8-инчови 3dbi антени на гърба, които могат да се настроят да пренасочват честотната лента натам, където желаете. Ще получите пълно безжично покритие в жилището с желаната висока скорост на интернет достъпа.

На практика, AC18 е шест пъти по-бърз от стандартен N рутер, а благодарение на технологии като Beamforming+, вграден усилвател и трите външни антени, рутерът покрива до 500 кв.м със стабилна безжична връзка за непрекъснат и без забавяне стрийминг на видео и игри.

Интерфейси

AC18 разполага на задния панел и с пет Gigabit Ethernet порта за жично свързване , които поддържат скорости 10/100/1000Mbps. Единият от тези портове е Gigabit WAN и чрез него рутерът се свързва към мрежата на интернет доставчика, а останалите са предназначени за жично свързване на устройствата в домашната мрежа.

Предвидени са няколко бутона – за включване/изключване на рутера, за включване/изключване на Wi-Fi, бутон Reset и бутон WPS за по-лесно свързване на устройства.

Но по-интересното е, че на предния панел на устройството има малко капаче, под което се „крие“ един порт USB 3.0. Можете да го използвате за свързване и споделяне на принтер, твърд диск, медиен или FTP сървър – това на практика е възможност за изграждане на сигурен персонален облак, достъпен отдалечено отвсякъде за качване и сваляне на файлове.

Лесно инсталиране

Освен с много висока производителност, Tenda AC18 се отличава с лесно инсталиране. То ще ви отнеме броени минути, дори ако не сте мрежов специалист, тъй като процесът е „plug and play“. На етикета на рутера са написани временен SSID (име на мрежата) и Wi-Fi парола, с които можете да се свържете безжично към рутера.

Преди да свържете рутера към кабелния модем, препоръчително е първо да изключите модема, за да бъде разпозната и конфигурирана безпроблемно мрежата. С оглед на сигурността, препоръчително е също да смените временните SSID и парола – това става като влезете в настройките на рутера на адрес www.tendawifi.com или по обичайния за повечето рутери начин, като напишете в адресния ред на браузъра 192.168.0.1.

LED индикатори на предния панел показват активностите на рутера – когато е включен, при наличие на интернет връзка, LAN и USB свързаност, режими на работа 2,4GHz и 5GHz, както и WPS. Разумно е да ползвате 5GHz лентата за устройства, които са физически по-близо до рутера, а 2,4GHz лентата за по-отдалечените връзки в жилището.

Настройки

Tenda AC18 ще ви предложи редица полезни настройки през уеб-базирания интерфейс. Макар че няма да намерите функция за приоритетизиране на трафика в домашната мрежа (Quality of Service – QoS), налични са много други опции, като например „repeating“ функция, с която можете да превърнете рутера в повторител на сигнал само с един клик.

Полезна функция е също така Smart WiFi Schedule, която автоматично привежда рутера в спящ режим, когато не го използвате – например през нощта, като така не само ще намалите консумацията, но и ще осигурите по-здравословна среда в жилището. Можете да настроите още VPN връзка и да създадете мрежа за гости, през която те да ползват безопасно вашия Wi-Fi.

Tenda AC18 поддържа и фърмуер от външни разработчици, така че по-напредналите потребители могат да използват тази опция за допълнително настройки на устройството според индивидуалните си предпочитания. Можете да управлявате рутера удобно и от смартфона си, като свалите Tenda приложението от онлайн магазините за iOS и Android устройства.

По отношение на сигурността, AC18 поддържа популярните алгоритми WPA-PSK/WPA2-PSK и WPA/WPA2, филтриране на клиенти, забрана на flood атаки, родителски контрол с бели и черни списъци, защитна стена и др.

Водеща производителност в класа си

Има много причини AC18 да претендира за най-добрия рутер в своя ценови сегмент. Той е изключително бърз, конкурирайки по-скъпите модели, и освен това е много лесен за инсталиране и настройка. Несъмнено, това е устройство, което ще отговори на очакванията за гладък и непрекъснат стрийминг на видео и игри към много устройства едновременно.

Не на последно място, Tenda AC18 грабва вниманието и с дизайна си, вдъхновен от B2 стелт бомбардировач, който вероятно ще допадне на хай-тек ентусиастите. Устройството се доставя в комплект със захранващ адаптер, Cat5e Ethernet кабел и документация, на цена около 215 лв. с ДДС от партньорите на Tenda у нас.

Коментар