Дронове повишават точността при преброяване на коали

Дрон с инфрачервена камера е способен да определи по-точно броя на коалите в дадена местност (източник: Queensland University of Technology)

Идеята да се използват дронове за преброяване на животни не е нова. В поредно изследване учени от Технологичния университет на Куинсленд, Австралия, използват мултикоптер за по-точно преброяване на коали, става ясно от публикация в сайта на учебното заведение.

Коалите често са скрити зад листата на дърветата и поради това е трудно да бъдат засечени с обикновена камера. За да се справят с този проблем, учените са оборудвали безпилотния апарат за целите на изследването с инфрачервена камера.

По време на изпитанията дроновете са наблюдавали гориста местност, в която е имало коали с GPS етикети. Полетите са извършвани рано сутрин през студените месеци, когато температурната разлика между тялото на коала и околната среда е най-висока.

Коалите често се крият зад листата на дърветата и е трудно да бъдат засечени с обикновена камера (източник: Queensland University of Technology)

След всеки полет видеото, получено от дрона, е анализирано с помощта на специален алгоритъм и на тази база са определяни броят и местоположението на коалите. Точността на работа на системата е проверена чрез съпоставка с GPS координатите на коалите.

Оказва се, че преброяването на коали от въздуха е по-ефективно отколкото с наземни проучвания. Учените твърдят, че обичайният метод за отчитане позволява да се идентифицират средно 70% коалите в дадена област, докато при използване на дронове този показател нараства до 86%.

Видеото от инфрачервената камера на дрона се анализира със специален алгоритъм (източник: Queensland University of Technology)

В допълнение, използването на безпилотни летателни апарати за преброяване на коалите е по-бързо и респ. по-евтино. Изследователите вярват, че подход, който съчетава използване на дронове във въздуха и хора на земята – в зависимост от ситуацията – може да бъде най-ефективният начин за оценка на броя на коалите в бъдеще.

Коментари по темата: „Дронове повишават точността при преброяване на коали”

добавете коментар...

  1. Атанас

    И кое е срамното? В пъти е по-полезно от това да правиш безсмислени сайтове, които никой няма да помни.

  2. Fishcake

    Какво работиш?
    Броя коали.
    Аз съм коалоброяч.

Коментар