Windows Lite ще работи на устройства с два екрана

Двуекранни устройства с Windows Lite се очакват към края на годината (източник: CC0 Public Domain)

Новата операционна система Windows Lite, подготвяна от Microsoft, е ориентирана за използване на устройства с два екрана, които ще конкурират хромбуците (лаптопи под управление на Chrome OS), според публикация по темата в The Verge.

Напоследък се появяват все повече неофициални информации за олекотената Windows платформа. Очаква се Microsoft да разкрие подробности за тази версия на конференцията за разработчици Build в началото на май.

Двуекранни устройства на база Windows Lite пък се очакват към края на годината, но появата им зависи от готовността на производителите на процесори и персонални компютри да поддържат новата платформа.

Windows Lite е кодовото име на „орязана“ версия на Windows, проектирана с идеята да работи на устройства с два екрана. Напоследък все повече производители обръщат внимание на подобни устройства – било то ноутбуци, или смартфони.

Това обяснява и стремежа на Microsoft да създаде подобна система за работа с двуекранни устройства. Интерфейсът на Windows Lite е сходен с този на Windows 10, но с по-ограничена функционалност и по-скоро наподобява функцията Windows Phone Continuum за използване на смартфона като персонален компютър.

Коментар