Нов стандарт USB4 е на финалната права

Спецификацията USB4 ще поддържа предаване на данни със скорост 40Gbps (източник: CC0 Public Domain)

Нова спецификация на популярния интерфейс USB, използван масово в компютри, смартфони и друга електроника, се очаква да бъде публикувана към средата на годината, съобщиха от отговорната за тази цел организация USB Promoter Group.

Спецификацията USB4 обединява протоколите USB и Thunderbolt. Тя се базира на Thunderbolt 3 със скорост на предаване на данни до 40 гигабита в секунда (Gbps). Същевременно, USB4 ще запази съвместимост с предходните USB стандарти.

USB4 поддържа двупосочна работа с използване на съществуващите USB-C кабели и предаване на данни със скорост до 40Gbps по сертифицирани кабели. Спецификацията поддържа също няколко протокола за данни и изображения с цел ефективно разделяне на общата пропускателна способност.

Осигурена е обратна съвместимост със стандартите USB 3.2, USB 2.0 и Thunderbolt 3. Спецификацията поддържа включване към един кабел на два дисплея с резолюция 4K или един с резолюция 5K. За разлика от Thunderbolt 3, новият USB4 стандарт ще е безплатен за производителите.

Като еталонен конектор ще се използва реверсивният USB-C. Макар че спецификацията ще бъде публикувана към средата на текущата година, реални устройства с USB4 се очаква да излязат на пазара чак през 2021 г.

Коментар