ИТ гиганти се заеха със стандартите за метапространство

Започва проект за стандартизация на бъдещите мета-светове (снимка: CC0 Public Domain)

Meta, Microsoft и няколко други технологични гиганти, които се надпреварват за пионерство в нововъзникващата концепция за метапространство, сформираха група за насърчаване на разработването на индустриални стандарти за съвместимост между евентуалните бъдещи метасветове от различни компании.

Участници във „Форума за стандарти за метапространство“ (ФСМ) са много от най-големите компании, работещи в сферата – от производители на чипове до компании за игри. Заедно с тях участват и някои вече съществуващи органи за стандартизация като World Wide Web Consortium (W3C), се казва в изявление на групата.

Видимо липсваща в списъка с членове засега обаче остава компанията Apple. За нея анализаторите очакват да стане доминиращ играч в надпреварата за метапространство, когато представи своите слушалки за смесена реалност по-късно тази година или през следващата.

Компаниите за игри Roblox и Niantic също не фигурират сред основателите на Форума. Няма ги и нововъзникващите крипто-платформи като The Sandbox или Decentraland.

Липсата на Apple предизвика доста коментари сред пазарните наблюдатели. Очаква се появата на въпросните слушалки за смесена реалност да постави Apple в пряка конкуренция с Meta, която вижда бъдещето си именно като създател и оператор на метапространство.

Meta инвестира сериозно в хардуер, за да превърне визията си за взаимосвързани виртуални светове в реалност. Нейните собствени слушалки за смесена реалност с кодово име „Cambria“ се очаква да бъдат пуснати на пазара тази година.

Нийл Тревет, изпълнителен директор на производителя на чипове Nvidia, който председателства Форума за стандарти за метапространството, каза пред Ройтерс, че всяка компания е добре дошла да се присъедини към групата, включително участници от сферата на крипто-технологиите.

Форумът има за цел да улесни комуникацията между различните стандартизиращи организации и компании, за да постигне в метапространството „оперативна съвместимост като в реалния свят“.

Коментар