Ускорено изготвят глобални IoT стандарти

Сигурността е една от най-големите бариери пред възприемането на интернет на нещата
(снимка: CC0 Public Domain)

Две от големите глобални организации, свързани с разработването на стандарти за „интернет на нещата” (IoT) обявиха, че обединяват усилията си, за да ускорят създаването на „отворена, оперативно съвместима и сигурна IoT екосистема”.

oneM2M, органът по глобалните стандарти за интернет на нещата, ще работи съвместно с IoT Connectivity Alliance (ICA) – отворено обединение, основано от Alibaba Group, Alibaba Cloud и редица IoT партньори, за да разшири сътрудничеството в индустрията и да се ускори разработването на „универсални стандарти за IoT”, гласи официалното съобщение.

Корпоративните проекти за внедряване на IoT стават все повече. Много организации вече преминават от фазата на проучването към „ранните внедрявания”, според „The IoT Business Index 2020” на Икономист. Вече се осъществяват „екстензивни” вътрешни внедрявания на IoT.

Съгласно споразумението между двете организации, те ще работят в тясно сътрудничество и всяка ще осигурява на другата достъп до спецификациите, по които работи – както тези, които са в проект, така и другите, които са окончателни. Ще се разширят поканите на всяка от двете организации към другата за присъствие на работните срещи на членовете.

Очаква се това да даде възможност за засилено сътрудничество между компаниите, членуващи в oneM2M, и членовете на ICA – с цел по-нататъшно развитие на новите стандарти в индустрията.

„ICA в момента вижда значително ускорение, тъй като пазарът става все по-релевантен и организацията работи с голям брой компании”, казва Йозеф Бланц, старши директор по техническите стандарти в Qualcomm и заместник-председател на Комитета за технически пленарни заседания и индустриални връзки в oneM2M.

„Използването и развитието на облака на Alibaba и стандартите и технологиите на ICA представлява наистина интересна възможност за разширяване на спецификациите на oneM2M за поддържане на взаимодействие с технологии в екосистемата на ICA. Очакваме да работим заедно, продължавайки да разработваме универсален стандарт за IoT”, допълва Бланц.

В голямата екосистема на ICA има все по-голям интерес да се проучи внедряването на технологии, съответстващи на стандартите и подобренията по отношение на оперативната съвместимост. Като част от сътрудничеството целта на oneM2M е да хармонизира информационните модели, използвани за взаимодействие със свързани устройства и приложения в IoT.

„oneM2M и ICA споделят един и същи ангажимент в изграждането на по-оперативно съвместима и здравословна IoT екосистема чрез разработване на универсални стандарти за IoT”, казва Дапенг Лю, старши експерт по стандартизация в Alibaba Group и генерален секретар на ICA. „Като съюз, който работи в тясно сътрудничество с IoT индустрията в Китай, ICA настоява за стандартизация на модела на данни за оперативната съвместимост на IoT устройства. Вярваме, че сътрудничеството с oneM2M е в състояние да доведе до ползотворни резултати от изграждането на универсални стандарти за IoT”.

Може да се очаква, че сред най-важните задачи в съвместната работа на двете организации ще бъдат усилията за гарантиране на сигурността на IoT средите. Това е една от най-големите бариери пред възприемането на интернет на нещата. Колкото повече са крайните точки, толкова по-голяма е заплахата за нахлуване от страна на злонамерени организации.

Според „The IoT Business Index 2020”, това е водещата причина за предпазливост при обмисляне на IoT проекти. 45% от мениджърите смятат, че възприемането на IoT технологиите от страна на потребителите е възпрепятствано от съображения за сигурност, докато 37% казват, че тези опасения са били достатъчни, за да попречат на компанията им да разгърне стратегията си за IoT.

Коментар