Иво Христов: Влиянието на 5G върху здравето се пренебрегва

До този момент здравният аспект от въвеждане на 5G изглежда пренебрегнат, заяви Иво Христов
(снимка: Marc Dossmann / European Union 2019 – Source : EP)

Европейският съюз все още не разполага с оценка на риска на потенциалното въздействие на новата 5G технология върху човешкото здраве и околната среда. Същевременно, в редица европейски държави, като Швейцария, Италия и Белгия, се налагат мораториуми върху 5G поради здравни съображения, заяви евродепутатът Иво Христов на заседание на Комисията по промишленост, изследвания и енергетика в Брюксел.

„В своето съобщение относно внедряването на 5G и прилагането на инструментариума на ЕС Европейската комисия посочва, че ще обърне дължимото внимание на съответните здравни аспекти. До този момент обаче, здравният аспект изглежда пренебрегнат”, каза Христов, който е член на Групата на Прогресивния алианс на социалистите и демократите (ИТРЕ).

„Чрез какви конкретни мерки предвиждате да обърнете дължимото внимание на здравните аспекти в контекста на повсеместното въвеждане на 5G?”, попита българският депутат по време на дискусия с участието на Мигел Гонзалес-Санчо от Генерална дирекция „Съобщителни мрежи, съдържание и технологии” на Европейската комисия.

Представителят на Комисията увери, че се работи за изясняване на здравния аспект на разгръщане на 5G технологията. По думите му, Комисията взема предвид различните съображения и гледни точки; в ход е и диалог с международни здравни организации, така че по темата предстои да се работи занапред.

На заседание на ИТРЕ комисията във вторник Христов отправи въпрос и към българския еврокомисар с ресор „Иновации, научни изследвания, култура, образование и младеж” – Мария Габриел. „В рамките на публично-частното партньорство за 5G технологии, предвиждате ли финансиране на научни изследвания за ефекта на  мрежите върху човешкото здраве?”, попита Христов.

По думите му, по линия на програма „Хоризонт 2020” са предвидени инвестиции на стойност 300 милиона евро в контекста на публично-частното партньорство за 5G технологии. Те включват над 160 експериментални внедрявания на мрежите от пето поколение, както и трансгранични коридори по протежение на магистрали. Наред с това, Европейската инвестиционна банка, с подкрепата на Фонда за стратегически инвестиции, предоставя възможности за научноизследователска и развойна дейност в сферата на 5G мрежите.

„Новата програма „Хоризонт Европа” също поставя фокус върху 5G с цел завършване на неговото внедряване и поставяне на основите за въвеждането на 6G. Ефектът върху човешкото здраве от разгръщането на мрежите от пето поколение е област, която все още не е изследвана. В същото време потенциалните вреди в следствие на радиочестотното електромагнитно облъчване будят притеснение у все повече хора.

Коментари по темата: „Иво Христов: Влиянието на 5G върху здравето се пренебрегва”

добавете коментар...

  1. Anonymous

    Фуфу или си някакъв платен трол или си пълен идиот

  2. Светослав

    Истината за корона вируса е че не е вирус а микровълнова радиация от използването на 5 G фазираните антени на мобилните оператори. Тази 5 G мрежа е нещо много, много, ама наистина нещо много страшно и обезпокоително, дори смъртоносно “https://www.youtube.com/watch?v=UNCzkKwjP4I&feature=share&fbclid=IwAR3C6UVOmZSqlOn0swlB5zaP89rE9QijPxfzIxkHF8gU1kX5QF-4oXxcPaI”

  3. Фофу

    Открил топлата вода депутата.

    Влиянието на 5Г се пренебрегва точно толкова колкото на 4Г, 3Г и всичко друго минало до сега. С напредването нещата се подобряват, клетките стават по-нагъсто което намалява интензитета на отделна клетка и 5г обещава по-добра тринагуалция и с това по-нисък интензитет към всеки отделен телефон.

    Малко времето за реване е преминало, както и за “независимите” изследвания. Видели сме вече много такива и едно повече или по-малко с нищо няма да промени нещата.

    И в крайна сметка каквото е такова, никой няма да спре милионите хапльовци забили хоботите денонощно. А мрежите са следствие – на тях.

Коментар