Китайски фирми спират заплати заради коронавируса

Щетите от коронавируса не позволяват на някои бизнеси да покрият разходите за труд
(снимка: CC0 Public Domain)

Все повече частни компании в Китай намаляват заплатите, забавят ги или напълно прекратяват плащанията на персонала, тъй като икономическите щети от коронавируса не им позволяват да покриват разходите за труд, пише Блумбърг.

За да забавят разпространението на вируса, отнел повече от 2000 живота, китайските власти и големите работодатели призоваха хората да останат в домовете си. Търговските центрове и ресторанти са празни, увеселителните паркове и театрите са затворени, пътуването без основателна причина е забранено.

Това, което е добро за ограничаване на разпространението на епидемията, е пагубно за бизнеса. Например, поради отмяната на часовете в училището по програмиране и роботика в Ханджоу, служителите му ще загубят от 30 до 50% от заплатата си.

Тематичният парк „Lionsgate Entertainment World” в Джухай също е затворен, а работниците са помолени да се подготвят за неплатен отпуск. Подобни крайни мерки предприемат и други работодатели.

Коментари по темата: „Китайски фирми спират заплати заради коронавируса”

добавете коментар...

  1. dedo

    Колко измамен и крехък е днешния “развит” свят! Тази обвързаност и тотална зависимост от парите е ужасно податлива на глобални кризи. Хората вече нямат нищо освен работа и кредити, които да ги поддържат! Навремето са имали земя, стопанства, зимнина – сега знаят само хипермаркета и кредитната карта! На ти subscription economy – няма да притежаваме нищо, всичко ще е под наем – даже и тоалетната хартия! Да де, ама какво правим като свършат парите и няма за поредната вноска? Жилище под наем, кола на изплащане, и още и още – и разбираш, че постоянно си плащал, а накрая нямаш нищо!

Коментар