Японска маска свети при контакт с коронавируса

Японско изобретение обещава появата на достъпни светещи маски, които познават коронавируса
(снимка: CC0 Public Domain)

Специалисти от Университета на префектура Киото създадоха защитна маска, която свети при контакт с частици от коронавируса. Иновативната разработка се ръководи от шефа на институцията Ясухиро Цукамото.  

Екипът на Цукамото забелязал, че щраусите са способни да произвеждат няколко вида антитела, които неутрализират чужди тела в тялото, разказва за процеса на изобретяването Kyodo News. През февруари учените инжектирали дезактивирани частици от Covid-19 в тялото на лабораторни щрауси. В резултат на експеримента лекарите извлекли голямо количество антитела от яйца, снесени от птиците.

Проба от коронавирус свети върху филтър за лицева маска под ултравиолетова светлина
(снимка: Kyoto Prefectural University)

Въз основа на получения материал учените създали защитен филтър, обработен с флуоресцентно багрило и го поставили в маска. В случай на контакт с вирусни частици, повърхността на маската започва да свети в ултравиолетовия спектър.

Японските специалисти са провели тестове с 32-ма пациенти, заразени с коронавирус, в продължение на десет дни. Те открили, че всички маски, носени от участниците в изследването, реагират с ултравиолетово лъчение. След това екипът разширил експеримента до 150 участници и отново била потвърдена ефективността на маската. Нещо повече, Цукамото разбрал, че е заразен с Covid-19.

„В бъдеще искаме да превърнем маската в прост тестов комплект, който всеки може да използва”, казва Цукамото. По думите му, такъв комплект може да се продава свободно на пазара на ниска цена.

В средата на октомври експерти от Индия обясниха необходимостта от носене на маска за лице на открито. Според тях, попътният вятър може да увеличи разпространението на SARS-CoV-2 и да пренесе вирусни частици на много по-големи разстояния, отколкото в спокойни условия.

Коментар