Eвтаназираща капсула разбуни духовете в Швейцария

3D-отпечатаната капсула работи чрез газ, а човекът в нея умира в рамките на около 10 минути
(снимка: Sarco)

Капсула, която се отпечатва на 3D принтер, и може да помогне за извършване на асистирано самоубийство – такъв продукт иска да предложи една технологична компания в Швейцария. Иновацията предизвика голямо обществено вълнение, а фирмата изрази увереност, че може да започне да предлага капсулата си в Швейцария още през следващата година.

Асистираното самоубийство, при което човек получава средствата да сложи край на собствения си живот, е напълно законно в Швейцария. Това е еквивалент на доброволната евтаназия. Около 1300 швейцарци са сложили край на живота си по този начин през 2020 г.

Компанията, разбунила духовете, е Sarco. Нает от нея правен експерт е установил, че машината не нарушава никакви закони в страната. Местната организация за асистирани самоубийства Dignitas пък обяви, че е малко вероятно да срещне „добър прием”.

Съгласно настоящия метод за асистирано самоубийство, използван в Швейцария, на лицето, пожелало евтаназия, се осигурява набор от течности, които при поглъщане слагат край на живота на човека. За разлика от тях, капсулата работи чрез газ: тя се изпълва с азот, което намалява нивата на кислорода бързо. Процесът води до това, че човек губи съзнание и умира в рамките на приблизително 10 минути. Капсулата се активира отвътре и има авариен бутон за излизане.

Даниел Хуерлиман, правен експерт и асистент в университета в Сейнт Гален, е бил помолен от Sarco да проучи дали използването на капсулата за самоубийство би нарушило швейцарските закони. Според специалиста, цитиран от BBC, устройството „не представлява медицинско изделие”, така че няма как да бъде обхвано от швейцарския закон за терапевтичните продукти.

Юристът е уверен и, че капсулата не нарушава законите, които регулират използването на азот, оръжия или безопасността на продуктите. Това становище не е единствено по темата.

Керстин Ноел Вкингер – лекар, юрист и професор в Университета в Цюрих – казва пред швейцарския вестник Neue Zurcher Zeitung: „Медицинските изделия са регулирани, защото се предполага, че са по-безопасни от другите продукти. Само защото продуктът не е полезен за здравето, не означава, че не е засегнат и от тези допълнителни изисквания за безопасност”.

От доста години Швейцария има практика на професионално асистирано самоубийство с помощ от обучен персонал, в сътрудничество с лекари, посочват от Dignitas. „В светлината на тази установена, безопасна и професионално провеждана практика, ние не бихме си представили, че една технологична капсула за самостоятелно слагане на край на живота ще срещне голям прием или интерес в Швейцария”.

Ако машината получи зелена светлина за използване в Швейцария, тя няма да се предлага за продажба по конвенционалния начин. Вместо това създателят на капсулата д-р Филип Нитшке планира да направи достъпни чертежите, така че всеки да може да изтегли проекта. Схемите ще се предоставят безплатно. Целта на доктора е да „демедицинизира процеса на умиране”, според негово интервю в сайта Exit International.

Коментар