ЕС удължи правилата за роуминг до 2032 г.

Европейците ще продължат да ползват роуминг в рамките на ЕС без допълнителни такси
(снимка: CC0 Public Domain)

Европейският парламент постигна споразумение със страните-членки на ЕС за удължаване на срока на регулациите, които позволяват на гражданите да използват роуминг, без да им се налагат допълнителни такси, при пътуване в блока. Удължаването е за още десет години.

В изявление Европейската комисия (ЕК) приветства решението за удължаване на настоящите правила за роуминг до 2032 г. Комисията за първи път предложи промяната на срока през февруари, което Парламентът подкрепи през октомври.

Съществуващият набор от правила беше въведен през 2017 г. и премахна потребителските такси за използване на мобилни данни, разговори и SMS в страните от ЕС. Първоначалният срок изтичаше през юли 2022 г., припомня Mobile World Live.

Наред с това, според ЕК, пътуващите в ЕС ще имат подобрен достъп до комуникации, независимо от местоположението си, и ще получават повече информация относно „неочаквани” такси. Пътуването из Европа без да притеснения относно телефонните сметки „е осезаема част от предимствата на единния пазар на ЕС за всички европейци”, коментира комисарят по вътрешния пазар Тиери Бретон.

ЕК добави, че актуализираните правила включват намаляване на цените на едро, за да се гарантира, че операторите могат да „издържат и възстановят разходите за предоставяне на роуминг услуги на потребителите на вътрешни цени”.

Коментар