Intel води сложни преговори в Далечния изток

Пат Гелсингър ще пътува с важна за Intel мисия до Тайван и Малайзия
(снимка: Intel)

След като пое поста главен изпълнителен директор на Intel в средата на февруари, Патрик Гелсингър за първи път пътува до Европа, търсейки подкрепа за производството на чипове по договор в региона. До края на този месец Intel трябва да бъде избeре място за новото си начинание в Европа, а неофициално Германия е сред фаворитите.

Очевидно, извън САЩ и Европа, Intel също има доста партньори. Гелсингър ще пътува до Тайван и Малайзия следващата седмица, съобщи Bloomberg. Там той ще посети собствените предприятия на компанията, които се занимават с тестване и опаковане на процесори.

Тайван беше избран за дестинация, поради необходимостта от преговори с TSMC – най-големия производител на чипове по договор в света. Според неофициална информация, Гелсингър ще трябва да свали квотите за производството на 3-нм продукти на Intel в предприятията на TSMC през 2023 г., а Apple остава основният конкурент за благоразположението на чипмейкъра от Тайван.

Двете страни в преговорите със сигурност ще се придържат към фината дипломация, защото Intel заплашва да стане сериозен конкурент на TSMC до средата на това десетилетие. Гелсингър убеждава властите на САЩ, че само неговата компания заслужава държавни субсидии за развитието на местно чип-производство.

Освен това ръководителят на Intel смята, че самият Тайван е опасен и нестабилен регион за производството на полупроводникови компоненти.

Коментар