Филтър от нановлакна улавя почти 100% коронавируса

Нов филтър от нановлакна може да подобри защитата срещу аерозолите на коронавируса
(снимка: CC0 Public Domain)

Изследователи разработиха филтър от нановлакна, който е способен да улови до 99,9% от аерозолите на коронавируса. Това се доказва от тестове на филтъра с аерозоли, съдържащи коронавирус от същото семейство като Covid-19.

Учените са създали филтъра чрез прилагане на високо електрическо напрежение върху капка течен поливинилиден флуорид, за да усукат нишки с диаметър около 300 нанометра, според публикация в научния портал Environmental Science & Technology Letters.

При този процес се получават влакна, които са около 167 пъти по-тънки от човешкия косъм. Техниката е известна като електроспининг и може да се прилага като евтин начин за масово производство на филтри за лични предпазни средства и системи за филтриране на въздуха.

Изследователите са сравнили нанофибърните филтри с хирургически маски, памучни маски и гети за врата, за да видят колко ефективно всяко от тези защитни средства предотвратява попадането на аерозоли във въздуха.

Досега в повечето изследвания учените използваха аерозоли, които имитират размера и поведението на частиците, носещи Covid-19. В новото изследване учените използват както аерозолен физиологичен разтвор, така и аерозол, съдържащ коронавирус от същото „семейство” като Covid-19.

Резултатите от проучването показват, че памучната маска и гетите за шия улавят 45% до 73% от аерозолите, докато хирургическата маска абсорбира около 98%. Филтърът от нановлакна обаче спира почти всички аерозоли на коронавируса, или 99,9%.

Коментари по темата: „Филтър от нановлакна улавя почти 100% коронавируса”

добавете коментар...

  1. Blah

    “нановолокна” – това сериозно ли?

Коментар