Несигурното битие на стриймърите в Twitch

Социалните мрежи правят стриймърите звезди, но не им гарантират финансово благоденствие
(снимка: CC0 Public Domain)

Един от най-популярните стриймъри на Twitch заяви, че платформата е отрязала приходите ѝ от реклама, въпреки че не е нарушила никакви правила.

Amouranth е известна с видео стриймовете от своето джакузи. Те се превърнаха в тема, която раздели потребителите на Twitch през последните месеци. Но банските костюми са изрично разрешени според собствените правила на Twitch. Amouranth твърди, че е била „нарочена”, защото съдържанието ѝ „не е подходящо за рекламодатели”.

Това е най-новата драма в дългогодишния дебат за така наречените „джакузи стриймъри” и тяхната популярност в Twitch, собственост на Amazon. Платформата традиционно се фокусира върху стрийминга на игри.

Twitch позволява на всеки на възраст над 13 години да използва услугата и е особено популярен сред тийнейджърите. Но голяма част от критиките имат сексистки нюанси; за жените-стриймъри нерядко се говори с пренебрежителен жаргон, а не липсват и твърдения, че някои канали представляват направо „софт-порно”.

Amouranth, чието истинско име е Кейтлин Сирагуса, каза, че Twitch е спряла за неопределено време рекламата в канала ѝ, без каквото и да е предизвестие или предупреждение, че нарушава някакви правила. „Twitch не се обърна по никакъв начин към мен”, каза тя в поредица от туитове.

Стриймърката добави, цитирана от BBC, че е разбрала за промяната едва когато е забелязала, че приходите ѝ от реклама са изчезнали.

„Това е тревожен прецедент и служи като категорично предупреждение, че въпреки че съдържанието може да не нарушава насоките или условията на платформата, Twitch си решава да нарочва отделни канали и да ги демонетизира, частично или изцяло, за съдържание, което се счита за „неприемливо за рекламодатели”, коментира Amouranth.

Тревожното, според звездата, е, че „не е известна политиката за това какво води до включването на даден стриймър в черния списък”. Според политиките на Twitch, „съдържание със сексуално внушение” е забранено, като неговите примери включват сугестивно кадриране, опипване на определени части на тялото или „еротични танци, като такива, включващи събличане”.

В своето излъчване в сряда след забраната Amouranth каза на зрителите си, че нейните приходи от реклами ѝ „носят по 30 000 долара на месец” и са много по-големи от сумата, която тя получава от директни дарения от зрители.

Сайтът за новини за игри Kotaku, който от месеци следи противоречията около джакузи-стриймовете, съобщи, че Twitch никога досега не е демонетизирал стриймър по този начин и че този ход създава прецедент за сайта.

Коментари по темата: „Несигурното битие на стриймърите в Twitch”

добавете коментар...

  1. Anonymous

    Бъдещето е напълно ясно деградация до порно онлайн с абонаменти. Пълна отврат.

Коментар