Обикновени маски спират 99,9% от големите капки с Covid-19

Маската спира големите аерозолни капчици, които съдържат и най-голям брой вируси
(снимка: CC0 Public Domain)

Споровете ефективни ли са маските при защита от Covid-19 разделят не само обикновените хора, но и медицинската общност. Ново научно изследване дава сериозни аргументи в полза на носенето на маски – дори непретенциозни маски от плат могат да ни предпазят от попадане в тялото на голям брой вирусни частици.

От началото на пандемията бяха направени много изследвания за безопасността на маските и респираторите. Някои учени твърдят, че продължителното носене на защитни приспособления може да бъде по-опасно от тяхното отсъствие. Ефективността на маските беше поставена под въпрос, поради размера на порите, но допълнителни изследвания показаха, че маските от плат блокират някои от вирусните частици. Най-надеждният вариант все още е медицинският респиратор N95.

Вирусът се предава от човек на човек, най-често по въздушно-капков път. Когато кашляте, кихате или дори говорите, от устата ви излитат капки слюнка, в която вирусът се чувства чудесно. Тези капчици са своеобразен носител за патогенните частици и имат различни размери – от малки до видими с просто око.

Авторите на новото изследване установяват, че дори обикновените маски могат ефективно да предпазят човек от големите аерозолни капчици, съдържащи вируса SARS-CoV-2. Учените от Единбургския университет са изследвали капчици с диаметър по-голям от 170 микрометра – около два до четири пъти по-голям от човешки косъм. Те съдържат най-голям брой вирусни частици и са най-опасни.

Учените са провели експерименти с манекени и хора, които показват, че маската е в състояние да задържи 99,9% от големите капчици течност, намалявайки 10 пъти вероятността от предаване на вируса, когато заразеният човек кашля или говори.

В заключение, тези експерименти показват, че както хирургическите, така и обикновените ръчно изработени маски – като еднослойна памучна маска – могат да потиснат риска от директно предаване на вируса от човек на човек чрез отлагане на големи капчици. Данните не ни позволяват да правим заключения относно рисковете от предаване на вируса чрез аерозолно вдишване. Ако приемем, че предаването на вируса на SARS-CoV-2 чрез аерозол е малко в сравнение с големите капчици, тези резултати предполагат, че физическото дистанциране може да бъде намалено с използването на лицеви покрития”, обобщава авторите на изследването.

Според Сиатълския институт за медицинска метрика и здравна оценка, 55 000 живота могат да бъдат спасени в САЩ през следващите четири месеца, ако правителството принуди всички граждани да носят маски. В средата на юли изследователите на института точно прогнозираха, че броят на смъртните случаи от Covid-19 в САЩ ще надхвърли 224 000 до 1 ноември.

Сега те изчисляват, че до 1 април следващата година общият брой на жертвите на коронавирус в Щатите ще достигне 561 000. Носенето на маски, според техните изчисления, може да намали общия брой на смъртните случаи в света с 400 000 души за същия период – от 2,9 милиона на 2,5 милиона. Към днешна дата вирусът отне около 1,7 милиона живота.

Коментари по темата: „Обикновени маски спират 99,9% от големите капки с Covid-19”

добавете коментар...

  1. Труе БГ

    Е5ем ви в маските кирливи.

  2. био зарази

    И наред с принуждаването на хората да носят маски, защо не направят едно сериозно разследване от къде се появяват тези смъртоносни пандемични вируси? Със сигурност, Бил Гейтс има какво да каже, а и много други, вероятно. Защо вируси, които са съществували хиляди години у животните и са били безопасни за човека, сега изведнъж (в рамките на 10-15 години) се превърнаха в смъртоносни? Защо генома на SARS-CoV-2 се състои от секвенции на 3 различни вируса – корона-вирус, СПИН и тропическата треска Денга? Защо пандемията тръгна именно от Ухан – логистичен търговски център и град, край който бе построена френска био-лаборатория от най-висок клас, срещу която Щатите бяха много против?

  3. messenджер

    Първо микрони ала бала и всичко пропускаха, сега 99.9%… не не хич нЕма платена работа тук! 3начи по заводите които работят с химии, опасни химикали абе к’вот ти доди на ума, може да работят с обикновенни маски?

    Сега ще има някой смартасс и ще каже “едрите капки”, ами прочетете статията 2 пъти, или колкото ви е нужно за да си изясните каква простотия те са написали….

    помощ за вас от Хан Кубрат: голяма капка 170броя бобови зърна, малка капка 1брой бобово зърно! Ако са на купчина нямат разбиване!

Коментар