Японци с маски плащат чрез лицево разпознаване

Хора с маски могат да извършват безконтактни плащания с лицево разпознаване
(снимка: Glory)

Японска компания започна тестове на система за безконтактно плащане, която разпознава лицата на клиенти с медицински маски. Пилотният проект стартира в град Ниигата.

Носенето на медицински маски от хората не се превърна в пречка за разпознаването им от  системите за видеонаблюдение от последно поколение. Но в областта на плащанията чрез биометрична идентификация проблемът все още не е решен.

Сега японската компания Glory започна тестване на платежна система, която позволява на клиентите да останат с маски по време на разпознаване на лицето, съобщи Nikkei Asia. В град Ниигата вече е стартиран пилотен проект за използване на новата система за плащане в десет магазина, като кметът на града лично е проверил ефективността на технологията.

Таблет с камера, разположен на гишето на кафене, за няколко секунди разпознава собственика на банкова карта, носещ медицинска маска, и удържа необходимата сума от сметката му.

Експериментът ще продължи до средата на февруари, а магазините насърчават клиентите да участват в него, като предоставят различни бонуси и подаръци. На територията на университета в Осака функционира дори такъв платежен терминал.

Системата се нарича BioPay. Разработчикът Glory очаква технологията да се използва в магазини без касови апарати и продавачи. Клиентите ще се обслужват сами, като плащат на терминала на изхода само с лицето си.

Дори не е нужно да свалят маската си. За да използват BioPay, хората трябва да се регистрират предварително, като свържат изображението на собственото си лице към банковата си сметка.

Коментари по темата: „Японци с маски плащат чрез лицево разпознаване”

добавете коментар...

  1. Blackthorn

    Аз да си турна освен маската и шапката и очильята и ша ма познаят трънци!

  2. freezing123

    идиотщина на максимум.

Коментар