Кметът на Ню Йорк получи заплата в криптовалута

Биткойн и етериум поевтиняват, но кметът на Ню Йорк остана лоялен към криптото
(снимка: CC0 Public Domain)

Новият кмет на Ню Йорк не се отказа от плановете си да получи първите три заплати в криптовалута, по-конкретно в биткойни и етериум, на фона на значителен спад в котировките на виртуалните пари. И двете криптовалути следват отрицателна динамика, а капитализацията на световния пазар на криптовалути вече падна под 2 трилиона долара.

Първата заплата на Ерик Адамс наистина беше преведена в биткойни и етериум на крипто-борсата Coinbase. Тя се изплаща седмично и възлиза на около 5900 долара. Кметът не уточнява какво е разпределението на парите между двете най-големи криптовалути, но ако дигиталните активи продължат да поевтиняват, заплатата му може да намалее, отбелязва The Verge.

Адамс обяви намерението си да получи първите три заплати в биткойни миналия ноември – точно когато водещата криптовалута поскъпна до рекордна стойност. Той взе това решение след публична кореспонденция в Twitter с кмета на Маями Франсис Суарес, който също обеща да получи първата си заплата в биткойни.

Ерик Адамс, от своя страна, реши да повиши залозите и обеща да получи първите три плащания в този формат – жестът символизира намерението му да превърне Ню Йорк в „център за криптовалути”.

Кметът на най-големия град в САЩ не е единствената американска знаменитост, която реши да получава заплатата си в криптовалута. Подобно решение взеха играчите от Националната футболна лига Арън Роджърс, Том Брейди и Одел Бекъм-младши. Те започнаха да конвертират заплатите си, частично или напълно, още миналата есен, когато цифровите активи бяха във възход.

Коментар